Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu to danie, które przywodzi na myśl letnie popołudnia i rodzinne obiady na świeżym powietrzu. To przepis na wegańską zupę szczawiową, która zachwyca subtelnością smaku i łatwością przygotowania. Bazą jest tu świeży szczaw, który dodatkowo odznacza się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Ta zupa szczawiowa to kwintesencja sezonowych smaków – lekko kwaśna, sycąca i jednocześnie orzeźwiająca. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy po prostu szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny obiad, ten przepis na zupę szczawiową z pewnością sprosta Twoim oczekiwaniom.
admin
Składniki:
- mięso do bulionu
około 200g świeżego szczawiu (*)
5-6 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana
jajka gotowane na twardo (ilość według uznania)
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu – jak zrobić?
-
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego.
Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
Całość gotować do miękkości jarzyn.
Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy – około 10 minut przed końcem jej gotowania.
Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną.
(Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze w garnku.)
Porady – dodatkowe informacje
(*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa szpinakowa z rybą
Następny przepis: Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi