ZUPA SZCZAWIOWA z ryżem
Zupa szczawiowa z ryżem to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, której smak przenosi nas na chwilę do czasów dzieciństwa. Niezależnie od użytych składników, czy gotujemy zupa szczawiowa z koncentratu czy z wykorzystaniem przecieru, efekt końcowy zawsze jest niebywale satysfakcjonujący. Szczawiowa to zupa, która swoim kwasowym smakiem stawia podniebienie na baczność, a jednocześnie dodatek wywaru i ryżu sprawia, że danie jest sycące i pełne. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna – taka jest zupa szczawiowa z ryżem. Spróbuj, a przekonasz się, że jest to zupa w sam raz na każdy, nawet najbardziej pochmurny, dzień.
admin
Składniki:
- Około 2 litry wywaru, bulionu
- 1 duża marchewka, starta na tarce
- 1 pietruszka, starta na tarce
- 30 dag świeżego szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
- 1 łyżka masła
- Śmietana 18%, 2-3 łyżki
- Torebka ryżu białego
- Jajka na twardo
- Sól, pieprz
Zupa szczawiowa z ryżem – jak zrobić?
- Marchewkę i pietruszkę gotować w bulionie do miękkości.
- Szczaw podsmażyć na maśle i zblenderować (by było łatwiej można troszkę bulionu dolać do niego), dodać do wywaru.
- Torebkę ryżu ugotować na sypko, dodać do wywaru.
- Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ugotowane jajko pokroić w ćwiartki na talerzu, zalać zupą, posypać rzeżuchą.
- SMACZNEGO 🙂
Zupa szczawiowa z ryżem – dodatkowe informacje
Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi
Następny przepis: Zupa szczawiowa