ZUPA SZCZAWIOWA z ryżem

ZUPA SZCZAWIOWA z ryżem

Zupa szczawiowa z ryżem to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, której smak przenosi nas na chwilę do czasów dzieciństwa. Niezależnie od użytych składników, czy gotujemy zupa szczawiowa z koncentratu czy z wykorzystaniem przecieru, efekt końcowy zawsze jest niebywale satysfakcjonujący. Szczawiowa to zupa, która swoim kwasowym smakiem stawia podniebienie na baczność, a jednocześnie dodatek wywaru i ryżu sprawia, że danie jest sycące i pełne. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna – taka jest zupa szczawiowa z ryżem. Spróbuj, a przekonasz się, że jest to zupa w sam raz na każdy, nawet najbardziej pochmurny, dzień.

Składniki:

  • Około 2 litry wywaru, bulionu
  • 1 duża marchewka, starta na tarce
  • 1 pietruszka, starta na tarce
  • 30 dag świeżego szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
  • 1 łyżka masła
  • Śmietana 18%, 2-3 łyżki
  • Torebka ryżu białego
  • Jajka na twardo
  • Sól, pieprz

Zupa szczawiowa z ryżem – jak zrobić?

  1. Marchewkę i pietruszkę gotować w bulionie do miękkości.
  2. Szczaw podsmażyć na maśle i zblenderować (by było łatwiej można troszkę bulionu dolać do niego), dodać do wywaru.
  3. Torebkę ryżu ugotować na sypko, dodać do wywaru.
  4. Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Ugotowane jajko pokroić w ćwiartki na talerzu, zalać zupą, posypać rzeżuchą.
  7. SMACZNEGO 🙂

Zupa szczawiowa z ryżem – dodatkowe informacje

Doskonała z dodatkiem ugotowanego jaja.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami pomidorowymi
Następny przepis: Zupa szczawiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode