Zupa rybna z owocami morza
Składniki:
- 75 dag świeżych lub odmrożonych filetów rybnych (morszczuk, dorsz, łosoś)
- 30 dag wędzonego łososia bez skóry i ości
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza
- 3 głowy ryb (np. karpia)
- 1 duży por, posiekany w krążki (biała część)
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 spore cebule, poszatkowane
- 2 kolorowe, oczyszczone papryki, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- Sok z jednej cytryny
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
- Sól morska, pieprz biały – mielony, papryka czerwona słodka – mielona
- Do ozdoby: świeży koperek i cząstki cytryny lub limonki
Zupa rybna z owocami morza – jak zrobić?
-
1.
Oczyszczone głowy ryb wkładamy do zimnego bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około ½ godziny. Wywar przecedzamy przez drobne sito. Por, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę wrzucamy do przecedzonego wrzącego bulionu i gotujemy 15 minut. Ryby kroimy w spore kostki i dodajemy do podgotowanych warzyw, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy odmrożone i przepłukane wrzątkiem owoce morza, sok z cytryny oraz wino i trzymamy na ogniu 2 – 3 minuty bez przykrycia delikatnie mieszając. Zupę podajemy ozdobioną piórkami koperku z cząstkami cytryny.
Porady – dodatkowe informacje
Zupę rybną z owocami morza możemy również przygotować bez użycia owoców morza. Smakuje i pachnie również wspaniale. Mieszankę owoców morza, idealną do tego przepisu, można znaleźć w sklepie Biedronka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa rybna z ryżem
Następny przepis: Zupa rybna na sposób wschodni