Zupa rybna z owocami morza

Zupa rybna z owocami morza

Zupa rybna z owocami morza to doskonała propozycja dla miłośników morskich smaków. Jej niepowtarzalny, bogaty smak czerpie bezpośrednio z mnogości składników, jakie wykorzystujemy podczas gotowania. Wybierając mieszankę owoców morza z naszej lokalnej Biedronki, mamy pewność, iż dostarczamy naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych. Dodatkowym atutem tego przepisu jest jego prostota. Dzięki niej, nawet jeżeli nie nie jesteśmy doświadczeni w przygotowywaniu potraw z owoców morza, z łatwością sobie poradzimy. Gotując zupę rybną z owocami morza, w nasze kuchnie wkroczy prawdziwie morski klimat.

Składniki:

  • 75 dag świeżych lub odmrożonych filetów rybnych (morszczuk, dorsz, łosoś)
  • 30 dag wędzonego łososia bez skóry i ości
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza
  • 3 głowy ryb (np. karpia)
  • 1 duży por, posiekany w krążki (biała część)
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 spore cebule, poszatkowane
  • 2 kolorowe, oczyszczone papryki, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu
  • Sól morska, pieprz biały – mielony, papryka czerwona słodka – mielona
  • Do ozdoby: świeży koperek i cząstki cytryny lub limonki

Zupa rybna z owocami morza – jak zrobić?

  1. 1.

    Oczyszczone głowy ryb wkładamy do zimnego bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około ½ godziny. Wywar przecedzamy przez drobne sito. Por, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę wrzucamy do przecedzonego wrzącego bulionu i gotujemy 15 minut. Ryby kroimy w spore kostki i dodajemy do podgotowanych warzyw, a następnie gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieloną papryką i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy odmrożone i przepłukane wrzątkiem owoce morza, sok z cytryny oraz wino i trzymamy na ogniu 2 – 3 minuty bez przykrycia delikatnie mieszając. Zupę podajemy ozdobioną piórkami koperku z cząstkami cytryny.

Porady – dodatkowe informacje

Zupę rybną z owocami morza możemy również przygotować bez użycia owoców morza. Smakuje i pachnie również wspaniale. Mieszankę owoców morza, idealną do tego przepisu, można znaleźć w sklepie Biedronka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa rybna z ryżem
Następny przepis: Zupa rybna na sposób wschodni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode