Zupa rybna na sposób wschodni

Zupa rybna na sposób wschodni

Japońska zupa rybna to wyjątkowy sposób na zdrowy i lekkostrawny posiłek. Jeśli uwielbiacie odkrywanie nowych smaków światowej kuchni, ten przepis na pewno Was zainteresuje. Nieodzowne w kuchni azjatyckiej, mocne i intensywne aromaty stanowią esencję tej potrawy. Zupa rybna na sposób wschodni, inspirowana stylem japońskim, to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad czy kolację, który przyniesie odrobinę orientu do Waszego domu. Spróbujcie tego niebanalnego dania z nutą egzotyki! Pamiętajcie jednak, że kluczem do prawdziwego smaku jest jakość użytych składników – wybierajcie świeże ryby i naturalne przyprawy. Przygotujcie się na prawdziwą kulinarną podróż do Japonii!

Składniki:

  • 500 g łososia
  • mieszanka owoców morza (kalmary, krewetki, omułki itp.)
  • surimi (2-3 szt.)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • selera
  • pasta miso – 1-2 łyżki
  • glony wakame
  • sos sojowy
  • czerwona pasta curry – 1 łyżka
  • masło klarowane
  • ziele angielskie, sól, pieprz
  • sezam
  • makaron ryżowy

Zupa rybna na sposób wschodni – jak zrobić?

  1. Bulion: Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody i zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy warzywa: pietruszkę, seler, 1 cebulę, marchewkę (pokrojoną w plasterki) oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) i gotujemy przez 10 minut.
  2. Do warzywnego bulionu wrzucamy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy około 20 minut.
  3. Cebulę i ząbek czosnku kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mieszankę owoców morza i podsmażamy kilka minut.
  4. Do bulionu dodajemy podsmażone owoce morza wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem. Surimi przecinamy wzdłuż, kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej zupki.
  5. Glony wakame moczymy 10 minut w wodzie i następnie dodajemy do zupy. W dalszej kolejności dodajemy pastę curry i sos sojowy.
  6. Sezam prażymy na suchej patelni. Na koniec dodajemy pastę miso i uprażony sezam, przyprawiamy i podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia).
  7. Do zupy dodajemy makaron ryżowy w ilości zależnej od upodobań.

xxxx – dodatkowe informacje

Japońska zupa rybna na sposób wschodni.

Czasem dodaję jeszcze kostkę bulionu rybnego dla wzmocnienia smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa rybna z dorszem
Następny przepis: Zupa rybna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode