Zupa pomidorowa z mascarpone
Zupa pomidorowa z mascarpone to wyjątkowe połączenie smaku dojrzałych, soczystych pomidorów i kremowego serka mascarpone. To kompozycja, która zadowoli miłośników klasycznej zupy pomidorowej, pragnących jej wzbogacić o nowe doświadczenia kulinarne. Jędrność pomidorów i delikatność serka tworzą niepowtarzalny duet, podbiwający serca smakoszy. Zupa z mascarpone zaskakuje swoją kremową konsystencją oraz nietuzinkowym, wyjątkowo smakowitym aromatem. To propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Mimo że wydaje się wykwintna, nie wymaga wiele czasu i pracy, a efekt końcowy na pewno was zachwyci. Zaskoczcie swoich bliskich i sprawdźcie sami!
admin
Składniki:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- bazylia świeża
- tymianek świeży /same listki/
- sól i pieprz do smaku
- cukier ½ łyżeczki
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
Zupa pomidorowa z mascarpone – jak zrobić?
- Rozgrzać oliwę, cebulę posiekaną w kostkę, zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory z puszki, bazylię i cukier, razem dusić, co jakiś czas mieszając.
- Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, dodać pomidory. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać listki tymianku. Następnie zmiksować blenderem.
- Włożyć do zupy serek mascarpone, wymieszać i podawać gorącą z dowolnym makaronem i świeżą bazylią.
Zupa pomidorowa z mascarpone – dodatkowe informacje
*zrobiona ze świeżych gruntowych pomidorów będzie jeszcze smaczniejsza
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: zupa POMIDOROWA z makaronem
Następny przepis: ZUPA POMIDOROWA z MLEKIEM KOKOSOWYM