zupa POMIDOROWA z makaronem

zupa POMIDOROWA z makaronem

Zupa pomidorowa z makaronem ożywi i rozgrzeje każde żołądki, a proces jej przyrządzania przyniesie prawdziwą satysfakcję. Ten smakosz klasycznej kuchni to prawdziwy domowy komfort – delikatnie pikantne, lekko słodkie, kremowe, ale jednocześnie lekkie. Pomidory są podstawą tej zupy, a makaron dodaje jej tekstury i syci. Ta zupa to prawdziwe połączenie smaków, idealne na lunch czy kolację. Co ciekawe, gotując makaron bezpośrednio w zupie, zachowujemy wszystkie wartości odżywcze, które normalnie tracimy, odcedzając wodę makaronową. Jest to prosty, szybki sposób na przygotowanie wyjątkowego posiłku, który zadowoli nie tylko podniebienie, ale także przyspieszy urządzenie trawienne.

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • sól/ pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1,5l – 1,6l wody
  • 150g makaronu (kształt dowolny)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • do podania:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Zupa pomidorowa z makaronem – jak zrobić?

  1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, resztę warzyw wrzucamy w całości do garnka. Dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut na małym ogniu. Gdy nasz wywar z warzyw jest gotowy, (wyjmujemy seler, por i pietruszkę) dolewamy passatę pomidorową i doprowadzamy naszą zupę do wrzenia i gotujemy kilka minut. JEŚLI JEMY ZUPĘ OD RAZU dorzucamy do zupy makaron i na małym ogniu gotujemy całość jeszcze ok. 12 minut. JEŚLI ZUPĘ CHCEMY PRZECHOWAĆ – MAKARON GOTUJEMY OSOBNO. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i miodem. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i pokrojoną natką pietruszki.

Porady – dodatkowe informacje

Zupę pomidorową z makaronem możemy ugotować na dwa sposoby:

1. Gotujemy osobno zupę, osobno makaron

2. Gotujemy wszystko razem

Sposób nr 1 wykorzystujemy wtedy, gdy zupę chcemy ugotować np na 2 dni bądź gdy chcemy ją przechować dłużej np: zapasteryzowaną w słoikach/ zamrożoną. Mamy wtedy pewność, że makaron w zupie będzie jędrny i smaczny. Sposób nr 2 wykorzystujemy wtedy, gdy zupę gotujemy na obiad od razu do zjedzenia – wtedy makaron wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa ze świeżych pomidorów
Następny przepis: Zupa pomidorowa z mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode