Zupa pomidorowa - pomidorówka

Zupa pomidorowa – pomidorówka

Razem z wybuchem lata, nasze talerze wypełniają się soczystymi, czerwonymi pomidorami – idealnym składnikiem na kremową, smaczną zupę pomidorową, znaną również jako pomidorówka. Uważana za jeden z klasyków kuchni domowej, ta zupa z pomidorów jest przyrządzana na bazie bogatego bulionu i koncentratu pomidorowego, która tworzy idealną harmonię smaku. Nasz przepis na najsmaczniejszą zupę pomidorową jest prosta i tradycyjna, zapewniając, że każda łycha jest pełna smaku i aromatu pomidorów. Badz to pomidorowa z przecieru czy pomidorowa z koncentratu – ten przepis pomoże ci opanować sztukę przyrządzania idealnej zupy.

Składniki:

  • ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
  • 2 litry wody
  • 2 małe listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 marchewki
  • selera
  • kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
  • 100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
  • szczypta zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • ugotowany biały ryż lub makaron
  • posiekana zielona pietruszka lub koperek

Zupa pomidorowa – pomidorówka – jak zrobić?

  1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni „szumowiny”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
  2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
  3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.

Zupa pomidorowa – dodatkowe informacje

Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA POMIDOROWA z MLEKIEM KOKOSOWYM
Następny przepis: Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode