Zupa pomidorowa – pomidorówka
Razem z wybuchem lata, nasze talerze wypełniają się soczystymi, czerwonymi pomidorami – idealnym składnikiem na kremową, smaczną zupę pomidorową, znaną również jako pomidorówka. Uważana za jeden z klasyków kuchni domowej, ta zupa z pomidorów jest przyrządzana na bazie bogatego bulionu i koncentratu pomidorowego, która tworzy idealną harmonię smaku. Nasz przepis na najsmaczniejszą zupę pomidorową jest prosta i tradycyjna, zapewniając, że każda łycha jest pełna smaku i aromatu pomidorów. Badz to pomidorowa z przecieru czy pomidorowa z koncentratu – ten przepis pomoże ci opanować sztukę przyrządzania idealnej zupy.
admin
Składniki:
- ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
- 2 litry wody
- 2 małe listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 marchewki
- selera
- kawałek pora
- 2 pietruszki
- 250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
- 100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
- szczypta zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- ugotowany biały ryż lub makaron
- posiekana zielona pietruszka lub koperek
Zupa pomidorowa – pomidorówka – jak zrobić?
- Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni „szumowiny”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
- Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
- Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.
Zupa pomidorowa – dodatkowe informacje
Ja zawsze dodaję słodką śmietankę 30%, która to niweluje kwasowość pomidorów. Jeśli jednak wasze pomidory/przecier nie są kwaśne, można użyć kwaśnej śmietany 18%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA POMIDOROWA z MLEKIEM KOKOSOWYM
Następny przepis: Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami