Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami to prawdziwe arcydzieło kulinariów i idealne rozgrzewające danie. To wyjątkowe połączenie łagodności rosolu, wyrazistego smaku pomidorów oraz aksamitnej konsystencji lanego ciasta tworzy rozkosz dla podniebienia. Zaczynając od delikatnej zupy pomidorowej, dodatek kluseczek wprowadza nutę domowego komfortu, sprawiając, że danie jest jeszcze bardziej sycące i satysfakcjonujące. Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni polskiej i poszukujesz świetnej pomysłu na rodzinny obiad, ta pomidorowa z kluseczkami na pewno zasługuje na twoją uwagę. Ciesz się niezwykle smaczną i aromatyczną zupą, a lane kluski na pewno dodadzą jej wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 litry rosołu
  • 1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki
  • lubczyk (miałam suszony)
  • Na kluseczki:
  • 3 jajka rozm. L
  • 6-8 łyżek mąki

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym.
  2. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę.
  3. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta.
  4. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.
  5. Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Przed podaniem posypałam natką pietruszki dla tych, co lubią taki dodatek.

Porady – dodatkowe informacje

* To jest wersja zupy pomidorowej na samym koncentracie, można dolać również przecieru pomidorowego, jeśli mamy.

* Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, dodać cukru, poprawia smak zupy.

* Śmietankę wlewać na koniec. Zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się.

* Od jakości koncentratu zależy smak zupy.

* Do klusek w razie potrzeby dodać mąki. Masa nie może być za rzadka, bo kluski znikną w zupie i tylko ją zagęszczą.

* Im dłużej zupa pomidorowa z kluskami będzie stała, tym będzie bardziej gęsta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: zupa pomidorowa pożywna
Następny przepis: Zupa pomidorowa na skrzydełkach z czosnkową nutą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode