Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.
Niezależnie od pory roku, zawsze jest odpowiedni moment na przygotowanie klasycznej zupy pieczarkowej. Nasz przepis wyróżnia swoją unikalnością – dodatek groszku ptysiowego własnej roboty przynosi niepowtarzalny smak i teksturę do tradycyjnej potrawy. Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym to danie, które zaskoczy każde podniebienie – zarówno dorosłego smakosza, jak i małego niejadek. Ta pożywna i aromatyczna zupa to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Dokładnie wyselekcjonowane składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że jest to idealny wybór na rodzinny obiad czy przyjęcie dla przyjaciół. Warto spróbować, by przekonać się o jej niezwykłości.
admin
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- rosół drobiowy lub wołowy
- 200 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- maggi
- vegeta
- NA GROSZEK PTYSIOWY:
- 1 szklanka mąki
- 10 dag margaryny
- 20 dag mąki
- 5 jaj
Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty – jak zrobić?
- Pieczarki myjemy, siekamy i podsmażamy na masełku z cebulą pokrojoną w kostkę.
- Do ugotowanego wcześniej rosołu (lub można rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i gotować jeśli ma się mniej czasu) dodajemy usmażone pieczarki i wlewamy po troszkę śmietanę. Gotujemy na ogniu ciągle mieszając.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Vegetą.
- Po nałożeniu na miseczkę na wierzch rzucamy parę groszków ptysiowych.
GROSZEK PTYSIOWY WYKONANIE:
Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać naraz całość mąki, szybko ucierać przez 3-4 min, aż do otrzymania gęstej masy, lekko przestudzić. Dodawać po 1 jajku ciągle ucierając (jajka bardzo dokładnie rozbić widelcem). Na posmarowaną blachę kłaść małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Piec przez 10-15 min (nie otwierać pieca).
Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty – dodatkowe informacje
Do zupy można dodać troszkę więcej pieczarek i zmiksować wtedy będzie gęściejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa pieczarkowa z kurczakiem
Następny przepis: Zupa paprykowa