Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.

Niezależnie od pory roku, zawsze jest odpowiedni moment na przygotowanie klasycznej zupy pieczarkowej. Nasz przepis wyróżnia swoją unikalnością – dodatek groszku ptysiowego własnej roboty przynosi niepowtarzalny smak i teksturę do tradycyjnej potrawy. Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym to danie, które zaskoczy każde podniebienie – zarówno dorosłego smakosza, jak i małego niejadek. Ta pożywna i aromatyczna zupa to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Dokładnie wyselekcjonowane składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że jest to idealny wybór na rodzinny obiad czy przyjęcie dla przyjaciół. Warto spróbować, by przekonać się o jej niezwykłości.

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • rosół drobiowy lub wołowy
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • vegeta
  • NA GROSZEK PTYSIOWY:
  • 1 szklanka mąki
  • 10 dag margaryny
  • 20 dag mąki
  • 5 jaj

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty – jak zrobić?

  1. Pieczarki myjemy, siekamy i podsmażamy na masełku z cebulą pokrojoną w kostkę.
  2. Do ugotowanego wcześniej rosołu (lub można rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i gotować jeśli ma się mniej czasu) dodajemy usmażone pieczarki i wlewamy po troszkę śmietanę. Gotujemy na ogniu ciągle mieszając.
  3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i Vegetą.
  4. Po nałożeniu na miseczkę na wierzch rzucamy parę groszków ptysiowych.

GROSZEK PTYSIOWY WYKONANIE:

Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać naraz całość mąki, szybko ucierać przez 3-4 min, aż do otrzymania gęstej masy, lekko przestudzić. Dodawać po 1 jajku ciągle ucierając (jajka bardzo dokładnie rozbić widelcem). Na posmarowaną blachę kłaść małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Piec przez 10-15 min (nie otwierać pieca).

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty – dodatkowe informacje

Do zupy można dodać troszkę więcej pieczarek i zmiksować wtedy będzie gęściejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pieczarkowa z kurczakiem
Następny przepis: Zupa paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode