Zupa paprykowa

Zupa paprykowa

Zupa paprykowa to danie, które doskonale wpisuje się zarówno w ciepłe, jak i chłodne dni roku. Swoim słonecznym kolorem i intensywnym smakiem przypomina o latnych, rodzinnych obiadach, a jego przygotowanie nie pochłonie dużo czasu. Unikalna mieszanka składników sprawia, że ta zupa paprykowa ma wyjątkowy smak, który nie jest łatwo zapomnieć. W tym przepisie dodajemy kiełbasę, która dodaje zupie wyrazistości i ciekawego smaku. Ta zupa paprykowa z kiełbasą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zobaczysz, jak łatwo jest stworzyć w domu danie z kategorii „kwestia smaku”. Ciepła, sycąca i po prostu przepyszna.

Składniki:

  • 2 litry świeżego bulionu drobiowego
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 laska dobrej kiełbasy, pokrojona w plastry
  • 2 duże pomidory, obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka białej fasolki w pomidorowym sosie (Heinz)
  • 6-8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta majeranku

Zupa paprykowa – jak zrobić?

  1. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki oraz fasolkę z puszki. Podgrzewamy zupę przez 10 minut. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy kiełbasę, starając się dobrze ją podpiec. Po usmażeniu przekładamy kiełbasę do garnka. Na patelnię wlewamy dwie łyżki zupy i starannie zeskrobujemy wszystko, co mogło przywrzeć do patelni. Dodajemy to do garnka z zupą. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne 10 minut.
  2. Zaczynamy podgrzewać bulion w dość dużym garnku, tak by było w nim jeszcze miejsce na kolejne składniki. Paprykę podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Po 5 minutach dodajemy na patelnię pomidory i całość smażymy na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Całość z patelni przekładamy do bulionu. Na koniec solimy i pieprzymy.

Zupa paprykowa z kiełbasą jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Świetnie nadaje się na chłodne dni.

Zupa paprykowa – dodatkowe informacje

Smak powinien być lekko słodki i pikantny, ale oczywiście to kwestia gustu, dlatego polecam eksperymentować z przyprawami. Zupa doskonale smakuje zagryzana chlebem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym własnej roboty.
Następny przepis: Zupa paprykowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode