Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Składniki:
- ok. 2,5 litra rosołu (może być z poprzedniego obiadu) wraz z mięsem
- 4-6 ogórków kiszonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- ¼ korzenia pietruszki
- 3-4 plasterki pora
- ok. 100g ryżu
- 2-3 średnie ziemniaki
- oliwa z oliwek
- ½ łyżeczki lubczyku
- pieprz, ostra papryka do smaku
- ½ naturalnej kostki rosołowej (opcjonalnie)
- natka pietruszki do posypania
- trochę mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego (jeśli lubimy zabieloną zupę)
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wraz z sokiem wlewamy na rozgrzaną na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą marchewkę, pietruszkę, plasterki pora oraz drobno posiekany czosnek i dusimy około 30 min.
2. W rosole jeśli chcemy mieć bardziej słoną i aromatyczną zupę rozpuszczamy kostkę rosołową, następnie gotujemy ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki ok. 15 min. Do rosołu dodajemy pokrojone mięso, podsmażone ogórki, lubczyk i gotujemy ok. 5 min. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
3. Jeśli chcemy by zupa była bardziej kwaśna, dodajemy także trochę wody z ogórków. Na koniec jeśli chcemy zabielić zupę to dodajemy trochę mleka. Możemy posypać natką pietruszki. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje doskonale! Smacznego!
Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami – dodatkowe informacje
Ryż przed gotowaniem płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Ryż i ziemniaki możemy również ugotować osobno i dodać do zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa z ziemniakami
Następny przepis: Zupa ogórkowa z koperkiem