Zupa ogórkowa z koperkiem
Zupa ogórkowa z koperkiem to jedno z tradycyjnych, polskich dań, które przez lata przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko szybkości i prostocie wykonania, ale przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi. Słodkawo-kwaśny aromat z szerokim, intensywnym zapachem koperku, łączy się z delikatnością bulionu i chrupkością ogórków. Ta zupa idealnie komponuje się z zimowymi, mroźnymi dniami, kiedy pragniemy ciepła i wyrazistych smaków. Czyż może istnieć coś lepszego, niż gorąca miseczka domowej zupy ogórkowej z koperkiem podana z kromką świeżego chleba?
admin
Składniki:
- 3-4 skrzydełka drobiowe lub 2 średnie udka
- 2-3 niewielkie młode marchewki
- 1 mała pietruszka
- 3-4 młode średnie ziemniaki
- 5 średnich ogórków kiszonych
- pęczek świeżego koperku
- kilka liści z selera
- natka pietruszki
- 4 łyżki śmietany
- łyżka mąki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2-3 ziarna pieprzu ziarnistego
Zupa ogórkowa z koperkiem – jak zrobić?
- Do garnka wlac około 2 litry wody, włozyc skrzydełka i gotować na małym ogniu. Pietruszkę i ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobną jednakową kostkę. Marchew także pokroić , lecz bardzo drobno. Koperek również posiekać drobno. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do gotującego się wywaru mięsem wrzucić marchew, pietruszkę, ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pozostałą zieleninę, czyli natkę, łodygę selera i koperek. Dodać także przyprawy.
- Śmietanę połączyć z mąką dodać trochę gorącej zupy, wymieszać i całość wlać spowrotem do zupy.
- Całość gotować jeszcze około 2-3 minuty. Smacznego.
Zupa ogórkowa z koperkiem – dodatkowe informacje
4 porcje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami
Następny przepis: Zupa ogórkowa wg Babci Julci