Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Często łakniemy tej tajemniczej pikanteri, która wynika ze spotkania egzotycznych składników, ale nie zawsze znamy przepisy, które pozwolą nam zasmakować tej odległej kuchni. Jedną z niezwykle smakowitych propozycji kuchni świata jest zupa meksykańska. Posiada ona bogactwo smaków, które pochodzą z różnych stron globu. Ta wyrazista zupa ma w sobie dużo pikantności, ale i subtelną słodycz, jaka przypisana jest egzotycznym warzywom. Natychmiastowo przeniesie nas myślami do słonecznej Meksyku, pozwalając zasmakować jej oryginalnej, pełnej smaków kuchni. Głównym składnikiem tego dania jest mięso mielone, które nadaje zupie sycącego charakteru.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie przemielony schab wieprzowy)
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
  • 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 2 l. bulionu z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek

Zupa meksykańska – jak zrobić?

  1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i formujemy w niewielkie kuleczki. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kuleczki na rumiano. Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na dużym ogniu.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu pozostałym po kuleczkach. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusimy po czym dokładamy do mięsa i gotujemy 10 min.
  3. Wrzucamy mieszankę chińską – gotujemy 10 min.
  4. Wrzucamy kukurydzę i fasolę – gotujemy 15 min.
  5. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 15 min.
  6. Wsypujemy przyprawy i doprawiamy do smaku wg uznania. Podajemy z nachosami bądź pieczywem.

Słowa kluczowe: zupa meksykańska, zupa chińska, mięso mielone

Zupa meksykańska – dodatkowe informacje

Jeśli lubisz pikantne przyprawy, a przyprawa do dań meksykańskich nie była zbyt ostra, możesz wsypać trochę chilli


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa z fasolką szparagową
Następny przepis: Zupa meksykańska dla zakochanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode