Zupa meksykańska dla zakochanych

Zupa meksykańska dla zakochanych

Zanurz się w wyjątkowe smaki kuchni meksykańskiej z naszym wyjątkowym przepisem! Przedstawiamy zupę meksykańską dla zakochanych. Ta pikantna, ale nieprzytłaczająca potrawa jest doskonałym przepisem na romantyczną kolację dla dwóch osób. Philistrując przez listę składników, poczujesz jak kuszą aromaty chili, kminu i kolendry, które gwarantują intensywność smaku. Ale ta zupa to coś więcej niż tylko smak – to prawdziwa uczta dla zmysłów, pełna różnorodnych tekstur i kolorów. Idealna dla par, które są zakochane zarówno w sobie, jak i w zupach. Ten przepis na pewno podkręci waszą miłość do kulinariów.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 170 g kukurydzy konserwowej
  • 240 g fasolki z puszki
  • 400 g pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 200 g obranej cebuli
  • 2 czubate łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól, pieprz czarny- do smaku
  • ziele angielskie- 6 ziarenek
  • liście laurowe- 2 szt
  • olej rzepakowy
  • zielona pietruszka

Zupa meksykańska dla zakochanych – jak zrobić?

  1. Mięso mielone przesypujemy przyprawą meksykańską, mieszamy razem. Odstawiamy na 10 min.
  2. Fasolkę odcedzamy z zalewy.
  3. Kukurydzę odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą.
  4. Kukurydzę, fasolkę razem z pomidorami z puszki zalewamy wodą. Wsypujemy sól, pieprz, słodką paprykę.
  5. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu, ok. 10 min.
  6. Na patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  7. Dodajemy mięso z przyprawą. Krótko przesmażamy.
  8. Dodajemy go garnka z warzywami. Gotujemy chwilę razem na małym ogniu.
  9. Wody powinno być tyle w zupie, aby nie była zbyt rzadka. Wsypujemy do zupy bazylię.
  10. Wciskamy czosnek. Wsypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
  11. Zupę podajemy gorącą z domowym pieczywem na zakwasie.
  12. Doskonałe gorące danie na uroczyste okazje, np Święto Zakochanych, rocznicę ślubu.
  13. Smacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje

Mięso mielone najlepiej zmielić samemu w domu. Zupa powinna być gęsta, pikantna i wyrazista w smaku. To syte danie jednogarnkowe. Rozgrzewa i pobudza zmysły, dzięki ziołom- afrodyzjakom. Podajemy ją na gorąco z dodatkiem pieczywa, najlepiej upieczonego w domu- na zakwasie. Można dodać do zupy pokrojoną świeżą paprykę oraz dodatkowo białą fasolkę z puszki. Zamiast pomidorów- koncentrat pomidorowy. Przyprawa meksykańska zawiera w sobie: chilli, kmin rzymski, czosnek, cebulę, cynamon, oregano, kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa meksykańska
Następny przepis: zupa marchewkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode