Zupa gulaszowa z fasolką szparagową

Zupa gulaszowa z fasolką szparagową

Poznajcie przepis na pikantną, pożywną i bogatą w smaku zupę gulaszową z fasolką szparagową – doskonałą propozycję na sycący obiad dla całej rodziny. Wyjątkowy smak i tekstura tej zupy sprawia, że podbiła ona serca wielu smakoszy. Głębokie, mięsne nuty gulaszu idealnie łączą się z delikatnym, lekko słodkawym smakiem fasolki szparagowej. Dbając o każdy szczegół, zapewniamy, że ta zupa gulaszowa z fasolką szparagową dostarczy każdemu ciepła i satysfakcji. Składniki są proste, ale razem tworzą niesamowite połączenie, idealne na każdą porę roku.

Składniki:

  • 500 gramów chudej szynki wieprzowej
  • 25 dekagramów fasolki szparagowej
  • 5 pieczarek
  • 5 młodych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • pół dużej czerwonej papryki
  • olej do smażenia mięsa
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana
  • ulubione przyprawy do marynowania wieprzowiny
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski mielony

Zupa gulaszowa z fasolką szparagową – jak zrobić?

  1. 1.
    Szynkę kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na małej ilości oleju, aby mięso się lekko przypiekło. Nie dusimy. Zagotowujemy 2,5 l wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, wrzucamy mięso.
  2. 2.
    Wszystkie warzywa, oprócz fasolki, kroimy i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i kminku. Dorzucamy je do zupy i gotujemy, aż mięso zmięknie. Na koniec kroimy fasolkę na ukośne paski i gotujemy ją przez chwilę w zupie, aż będzie al dente. Doprawiamy do smaku. Na talerzu do zupy dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i obficie posypujemy natką pietruszki.

Porady – dodatkowe informacje

Szynkę do tej zupy marynuję dobę przed jej przygotowaniem, ale można również zrobić ją „od ręki”.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Następny przepis: Zupa meksykańska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode