Zupa krem z pomidorów
Włoska kremowa zupa z pomidorów to prawdziwa gratka dla smakoszy. Oryginalne pochodzenie i unikalne składniki sprawiają, że jej smak jest niepowtarzalny. Bogactwo pomidorów, które są głównym składnikiem, dodaje tej zupie swej unikalnej słodyczy i kwasowości. Niezwykle gęsta konsystencja i intensywne aromaty ziół transportują prosto do słonecznej Italii. Ten krem pomidorowy to idealny pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację, szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest łatwa i szybka do przyrządzenia. To doskonały przepis dla tych, którzy chcą w krótkim czasie przyrządzić coś pysznego i sycącego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 15-20 pomidorów
- cebula
- kawałek selera
- pół pietruszki
- 2 marchewki
- pół litra rosołu
- sól, pieprz, łyżka curry, łyżeczka pieprzu Cayenne
Zupa krem z pomidorów – jak zrobić?
- Pomidory nacinam i zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję następnie w kostkę. Seler, pietruszkę, marchewki i cebulę kroję.
- Na łyżce oleju podsmażam cebulkę (ok. 5 min), dodaję seler, pietruszkę i marchewki, doprawiam i przesmażam jeszcze 3 minuty. Dodaje pomidory i gotuję aż warzywa zmiękną, konsystencje reguluję dolewając rosół.
- Zupę miksuję blenderem a następnie przecieram przez sito.
Zupa krem z pomidorów – dodatkowe informacje
W sezonie warto zupę robić z pomidorów prosto z krzaczka, natomiast po sezonie można użyć tych z puszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z pokrzyw
Następny przepis: Zupa krem z pieczonej dyni i papryki