Zupa krem z pokrzyw

Zupa krem z pokrzyw

Zupa krem z pokrzyw to doskonały wybór na zdrowy, pożywny posiłek. Pokrzywa, pomimo swojej niezbyt faszyzującej reputacji, jest skarbnicą witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto, podana w formie kremu, dostarcza nam niezbędnej dawki błonnika. Zupa ta to idealne połączenie zdrowia z kuszącym smakiem. Szczególnie polecam wypróbować ją wiosną, kiedy młode pokrzywy są najsmaczniejsze. Jeżeli posiadasz Thermomix, przygotowanie soku z pokrzyw będzie jeszcze prostsze, a efekty na pewno Cię zaskoczą. Zacznij eksplorować nowe smaki już dziś z naszym przepisem na zupę pokrzywową!

Składniki:

  • mała torba liści pokrzywy (młodej)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ok 1,5 litra wody plus 2 kostki rosołowe (lub bulion)
  • ok 100 ml naturalnego jogurtu
  • przyprawy do smaku (kari, pieprz, maggi, imbir, sól)
  • olej
  • łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Groszek ptysiowy

Zupa krem z pokrzyw – jak zrobić?

  1. 1.

    Liście pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem, posiekać.

  2. Zupa krem z pokrzyw

    2.

    Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić w garnku. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w niedużą kostkę. Zeszkloną cebulę zalać wodą, dodać kostki rosołowe, pokrzywę, ziemniaki i marchew. Dodać także sok z cytryny i doprawić do smaku. Gotować ok 10 minut.

  3. Zupa krem z pokrzyw

    3.

    Na koniec dodać jogurt. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.

    Podać z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę krem z pokrzyw można podawać także z jajkiem ugotowanym na twardo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa - krem z pora
Następny przepis: Zupa krem z pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode