ZUPA-KREM Z DYNI

ZUPA-KREM Z DYNI

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowej, kremowej konsystencji i intensywnego smaku zupy-krem z dyni. To doskonała propozycja na komfortowy, ciepły posiłek w chłodne, jesienne dni. Unikalność tego przepisu polega na dodaniu do zupy serka topionego, który dodaje zupie aksamitności i odrobinę słodyczy. Zupa-krem z dyni z serkiem topionym ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor, który od razu poprawia nastrój. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a proces jest prosty i szybki. Zaskocz swoich bliskich zdrowym, aromatycznym posiłkiem i ciesz się smakiem jesieni w pełnej krasie.

Składniki:

  • ok.2 kg dyni (obranej)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (lub seler)
  • 3 średnie cebule
  • 1 litr wody
  • 2-3 kostki rosołowe (kura+wołowa)
  • przyprawa uniwersalna
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 serek topiony np. ementaler 150g

Zupa-krem z dyni – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka (oprócz cebuli) dodajemy wodę i gotujemy.
  2. Zupę przyprawiamy przyprawą uniwersalną, imbirem oraz kostkami rosołowymi.
  3. Cebulkę przysmażamy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
  4. Wszystko gotujmy aż warzywa będą miękkie, dodajemy serek topiony i pozostawiamy aż się trochę rozpuści.
  5. Zupę zdejmujemy z ognia miksujemy blenderem, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zagotowujemy ok. 4-5 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli lubimy ostre potrawy możemy dodać np.paprykę chili.Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Warzywa możemy również zamiast kroić w kostkę zetrzeć na tarce jarzynówce,tylko musimy pamiętać o tym żeby często mieszać zupę aby nam się nie przypaliła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z cukinii i zielonego groszku
Następny przepis: zupa krem z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode