ZUPA-KREM Z DYNI
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowej, kremowej konsystencji i intensywnego smaku zupy-krem z dyni. To doskonała propozycja na komfortowy, ciepły posiłek w chłodne, jesienne dni. Unikalność tego przepisu polega na dodaniu do zupy serka topionego, który dodaje zupie aksamitności i odrobinę słodyczy. Zupa-krem z dyni z serkiem topionym ma piękny, intensywny, pomarańczowy kolor, który od razu poprawia nastrój. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a proces jest prosty i szybki. Zaskocz swoich bliskich zdrowym, aromatycznym posiłkiem i ciesz się smakiem jesieni w pełnej krasie.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- ok.2 kg dyni (obranej)
 - 1 marchewka
 - 1 pietruszka (lub seler)
 - 3 średnie cebule
 - 1 litr wody
 - 2-3 kostki rosołowe (kura+wołowa)
 - przyprawa uniwersalna
 - 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
 - 1 serek topiony np. ementaler 150g
 
Zupa-krem z dyni – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wkładamy do garnka (oprócz cebuli) dodajemy wodę i gotujemy.
 - Zupę przyprawiamy przyprawą uniwersalną, imbirem oraz kostkami rosołowymi.
 - Cebulkę przysmażamy na złoty kolor i dodajemy do zupy.
 - Wszystko gotujmy aż warzywa będą miękkie, dodajemy serek topiony i pozostawiamy aż się trochę rozpuści.
 - Zupę zdejmujemy z ognia miksujemy blenderem, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zagotowujemy ok. 4-5 minut.
 
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli lubimy ostre potrawy możemy dodać np.paprykę chili.Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Warzywa możemy również zamiast kroić w kostkę zetrzeć na tarce jarzynówce,tylko musimy pamiętać o tym żeby często mieszać zupę aby nam się nie przypaliła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z cukinii i zielonego groszku
Następny przepis: zupa krem z cukinii

