Zupa krem z cukinii i zielonego groszku

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku to lekki, ale sycący posiłek, który zadowoli wszystkie kubki smakowe. Jej głównyemu składnikowi – zielonemu groszkowi – towarzyszy delikatna cukinia, tworząc wspaniałą kompozycję smaków i kolorów. Ta orzeźwiająca zupa, pełna jest nie tylko wyrazistego smaku, ale także cennych składników odżywczych. Zupa krem z zielonego groszku to doskonały pomysł na zdrowy obiad lub kolację, jaki możemy przygotować w sezonie letnim. Cukinia i zielony groszek to prawdziwe skarby witaminowe, które z powodzeniem znajdują zastosowanie w naszej kuchni, szczególnie w tak apetycznych daniach jak ten zupa krem.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1/2 średniego pora (jasna i jasnozielona część)
  • 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cukru
  • 800 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • Do podania:
  • śmietana 18%
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni

Zupa krem z cukinii i zielonego groszku – jak zrobić?

  1. 1.

    W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i szczyptę cukru, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda wraz ze skórką), natkę, lubczyk, tymianek, posiekany czosnek, bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać groszek i gotować kilka minut. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

xxxx – dodatkowe informacje

Zupę krem z cukinii i zielonego groszku można podać także z groszkiem ptysiowym, grzankami itp, a śmietanę 18% zastąpić 30%.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa-krem z dyni.
Następny przepis: ZUPA-KREM Z DYNI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode