Zupa-krem z dyni.
Zupa-krem z dyni to prawdziwa gratka dla miłośników jesiennej kuchni. Bogactwo smaku i aromatu miąższu dyni, który jest głównym składnikiem tej zupy, sprzyja tworzeniu przytulnej atmosfery chłodniejszych dni. Na pewno zaskoczy was swoją aksamitną konsystencją oraz głębią smaku. Kompozycję smaków można dodatkowo wzbogacić o ulubione przyprawy. To danie, które może funkcjonować jako samodzielny posiłek, ale także doskonale sprawdzi się jako przystawka na większych spotkaniach. Niezależnie od okazji, zupa-krem z dyni zawsze przyniesie ciepło i ukojenie dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 60 dag miąższu dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- suszone oregano
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki masła
- dodatkowo:
- 5 dag pestek słonecznika
Zupa-krem z dyni – jak zrobić?
- Marchewkę i cebulę obrać, umyć i pokroić razem z dynią.
- W garnku stopić masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć, aż będą szkliste, wlać gorący bulion i gotować do miękkości. Następnie zupę dokładnie zmiksować.
- Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Słonecznik uprażyć na suchej gorącej patelni.
- Na talerze nakładać porcje zupy i posypywać słonecznikiem.
Tekst: Zupa-krem z dyni – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i cebulę obrać, umyć i pokroić razem z dynią.
2. W garnku stopić masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć, aż będą szkliste, wlać gorący bulion i gotować do miękkości. Następnie zupę dokładnie zmiksować.
3. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
4. Słonecznik uprażyć na suchej gorącej patelni.
5. Na talerze nakładać porcje zupy i posypywać słonecznikiem.
Słowa kluczowe: zupa z miąższu dyni, miąższ z dyni
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy zupę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z dyni i pomidorów
Następny przepis: Zupa krem z cukinii i zielonego groszku