Zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Komponowanie jednego z najsmaczniejszych dań kuchni europejskiej – zupy z czosnku niedźwiedziego to prawdziwa sztuka! Ten przykład zdrowej i aromatycznej potrawy sycącej jednocześnie ciało i duszę, to coś więcej niż tylko zupa. Czosnek niedźwiedzi, czyli kluczowy składnik tej potrawy, znany jest ze swoich licznych właściwości zdrowotnych, a także wyjątkowego, porywającego smaku. Doświadcz wyjątkowej kulinarnej przygody z tą przytulną, pięknie zieloną zupą. Zupa krem z czosnku niedźwiedziego jest nie tylko przyjemna dla podniebienia, ale również dla oka, dzięki swojej wiosennej, intensywnej barwie. Zanurz się w smaki natury i odkryj tę wspaniałą potrawę, która jest prawdziwym skarbem kuchni.
admin
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 2 małe ziemniaki
- czosnek niedźwiedzi 200 gr
- 1 łyżka masła
- kwaśna śmietana
- bulion warzywny lub drobiowy
- sól
- pieprz
Zupa krem z czosnku niedźwiedziego – jak zrobić?
- Warzywa obieramy i kroimy byle jak, podsmażamy w garnku na maśle lekko solimy po czym zalewamy bulionem trochę ponad powierzchnię i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Czosnek myjemy i kroimy (bez łodyg) w cienkie paseczki. Gdy warzywa są miękkie dajemy czosnek i dosłownie minutę gotujemy, po lekkim przestygnięciu zupę miksujemy na krem, można dodać bulionu jeśli jest za gęsta, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dodajemy śmietanę po środku można posypać świeżym czosnkiem niedźwiedzim.
SMACZNEGO 🙂
Zupa krem z czosnku niedźwiedziego – dodatkowe informacje
z podanych porcji wychodzi mało zupy 🙂 ok 3 miseczek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem z dyni i gruszek
Następny przepis: Krem z kalarepy i pora