Krem z kalarepy i pora
Jeżeli jesteś miłośnikiem delikatnych i zdrowych zup-kremów, ten przepis na krem z kalarepy i pora z pewnością będzie dla Ciebie idealny. To doskonała propozycja na szybki, sycący obiad lub ciepłą kolację. Kalarepa, dzięki swojej lekko słodkawej nucie, doskonale łączy się z wyrazistym smakiem pora, tworząc niezwykle smaczne i aromatyczne połączenie. Wszystko to przyprawione naturalnymi ziołami i podane z chrupiącym pieczywem, sprawia że danie ma charakterystyczny dla „Kwestii smaku” gustowny i elegancki wygląd.
admin
Składniki:
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 1 średniej wielkości por (biała część)
- 1 średni ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła
- Do podania:
- śmietana kremówka 30%
- podprażone pestki słonecznika
- chili w płatkach
- świeży koperek
Krem z kalarepy i pora – jak zrobić?
- W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka.
- Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków.
- Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.
Słowa kluczowe: krem z pora kwestia smaku, zupa z kalarepy kwestia smaku
Krem z kalarepy i pora – dodatkowe informacje
Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Krem z pora to kwestia smaku, którą warto wziąć pod uwagę. Zupa z kalarepy to również kwestia smaku, która może być doskonałym uzupełnieniem dań.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Następny przepis: Krem z kaszy jaglanej i masła orzechowego