Krem z kalarepy i pora

Krem z kalarepy i pora

Jeżeli jesteś miłośnikiem delikatnych i zdrowych zup-kremów, ten przepis na krem z kalarepy i pora z pewnością będzie dla Ciebie idealny. To doskonała propozycja na szybki, sycący obiad lub ciepłą kolację. Kalarepa, dzięki swojej lekko słodkawej nucie, doskonale łączy się z wyrazistym smakiem pora, tworząc niezwykle smaczne i aromatyczne połączenie. Wszystko to przyprawione naturalnymi ziołami i podane z chrupiącym pieczywem, sprawia że danie ma charakterystyczny dla „Kwestii smaku” gustowny i elegancki wygląd.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości kalarepy
  • 1 średniej wielkości por (biała część)
  • 1 średni ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka masła
  • Do podania:
  • śmietana kremówka 30%
  • podprażone pestki słonecznika
  • chili w płatkach
  • świeży koperek

Krem z kalarepy i pora – jak zrobić?

  1. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojonego na półplasterki pora. Dusić do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną na cienkie półplasterki kalarepę. Chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kalarepa będzie miękka.
  2. Zupę zestawić z ognia dodać gałkę muszkatołową i (ewentualnie) doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Zupę ponownie podgrzać do połączenia smaków.
  3. Podawać ze śmietaną, świeżym koperkiem, szczyptą płatków chili i pestkami słonecznika.

Słowa kluczowe: krem z pora kwestia smaku, zupa z kalarepy kwestia smaku

Krem z kalarepy i pora – dodatkowe informacje

Wybierając kalarepę warto sięgać po te mniejsze i średniej wielkości okazy. Zbyt duże mogą być przerośnięte i twarde. Krem z pora to kwestia smaku, którą warto wziąć pod uwagę. Zupa z kalarepy to również kwestia smaku, która może być doskonałym uzupełnieniem dań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z czosnku niedźwiedziego
Następny przepis: Krem z kaszy jaglanej i masła orzechowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode