Krem z dyni i gruszek
Krem z dyni i gruszek to wyjątkowe połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników wykwintnej kuchni. To danie jest idealne na jesienne dni, kiedy to dynia i gruszki są w szczytowym sezonie. Krem jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie efektowny, dzięki użyciu przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir. Swój aksamitny smak i konsystencję zawdzięcza doskonale zbalansowaniu składników. Użycie pieczonej dyni i dojrzałych gruszek, zapewnia mu niepowtarzalny, słodko-korzenny smak. Ten kremowy zupa to doskonały sposób na ciepłą, smaczną i zdrową przekąskę lub lekki obiad.
admin
Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 gruszki
- 1 cebula
- pół szklanki mleka kokosowego
- bulion warzywny
- łyżka oleju
- sól, pieprz, curry i chili
- pestki dyni 2 łyżki
Krem z dyni i gruszek – jak zrobić?
-
Obrać dynamit i pokroić na kawałki. Mniejsze kawałki upiec w piekarniku do miękkości.
Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju.
Gruszki pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć.
Dodać upieczoną dynię, zalać bulionem i chwilę gotować.
Dolać mleko kokosowe, przyprawić i zmiksować. W razie gdy zupa będzie za gęsta można dolać więcej bulionu.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać gotową zupę.
Krem z dyni i gruszek – dodatkowe informacje
Zamiast świeżej dyni, poza sezonem można użyć mrożonej dyni, którą również pieczemy lub gotujemy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem z brokułów z migdałami
Następny przepis: Zupa krem z czosnku niedźwiedziego