Krem z dyni i gruszek

Krem z dyni i gruszek

Krem z dyni i gruszek to wyjątkowe połączenie, które zachwyci wszystkich miłośników wykwintnej kuchni. To danie jest idealne na jesienne dni, kiedy to dynia i gruszki są w szczytowym sezonie. Krem jest niezwykle prosty do przygotowania, a jednocześnie efektowny, dzięki użyciu przypraw takich jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir. Swój aksamitny smak i konsystencję zawdzięcza doskonale zbalansowaniu składników. Użycie pieczonej dyni i dojrzałych gruszek, zapewnia mu niepowtarzalny, słodko-korzenny smak. Ten kremowy zupa to doskonały sposób na ciepłą, smaczną i zdrową przekąskę lub lekki obiad.

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • bulion warzywny
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, curry i chili
  • pestki dyni 2 łyżki

Krem z dyni i gruszek – jak zrobić?

  1. Obrać dynamit i pokroić na kawałki. Mniejsze kawałki upiec w piekarniku do miękkości.

    Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju.

    Gruszki pokroić w kostkę, wrzucić do cebuli, chwilę smażyć.

    Dodać upieczoną dynię, zalać bulionem i chwilę gotować.

    Dolać mleko kokosowe, przyprawić i zmiksować. W razie gdy zupa będzie za gęsta można dolać więcej bulionu.

    Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać gotową zupę.

Krem z dyni i gruszek – dodatkowe informacje

Zamiast świeżej dyni, poza sezonem można użyć mrożonej dyni, którą również pieczemy lub gotujemy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem z brokułów z migdałami
Następny przepis: Zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode