Zupa-krem z cukinii z ziołami
Uwielbiamy zdrową kuchnię, dlatego chcemy podzielić się przepisem na kremową zupę z cukinii z wyjątkowym dodatkiem ziół. Cukinia, dostępna praktycznie przez cały rok, to doskonałe źródło błonnika i witamin, a w połączeniu z ziołami tworzy aromatyczne danie, które jest nie tylko smaczne, ale także prozdrowotne. Zupa-krem z cukinii z ziołami, wzbogacona o różne zioła, które idealnie pasują do cukinii, jest nie tylko pożywna, ale także niesamowicie aromatyczna. Idealna dla tych, którzy szukają pysznych, lekkich i zdrowych przepisów z prostych składników.
admin
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 ziemniaki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Zioła: oregano, koperek, pietruszka – kilka gałązek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- Do smaku: sól, pieprz
Zupa-krem z cukinii z ziołami – jak zrobić?
- Cukinię obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, czosnek, zeszklić.
- Następnie dodać pokrojone zioła, cukinię, ziemniaki – całość dusimy około 10 minut.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podduszone warzywa, gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy i zabielamy śmietaną.
Słowa kluczowe: jakie zioła pasują do cukinii.
Zupa-krem z cukinii z ziołami – dodatkowe informacje
1.Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z dyni i pomidorów
Następny przepis: Zupa krem z cukinii i zielonego groszku