Zupa krem z cukinii i zielonego groszku
Zupa krem z cukinii i zielonego groszku to lekki, ale sycący posiłek, który zadowoli wszystkie kubki smakowe. Jej głównyemu składnikowi – zielonemu groszkowi – towarzyszy delikatna cukinia, tworząc wspaniałą kompozycję smaków i kolorów. Ta orzeźwiająca zupa, pełna jest nie tylko wyrazistego smaku, ale także cennych składników odżywczych. Zupa krem z zielonego groszku to doskonały pomysł na zdrowy obiad lub kolację, jaki możemy przygotować w sezonie letnim. Cukinia i zielony groszek to prawdziwe skarby witaminowe, które z powodzeniem znajdują zastosowanie w naszej kuchni, szczególnie w tak apetycznych daniach jak ten zupa krem.
admin
Składniki:
- 500 g cukinii
- 1/2 średniego pora (jasna i jasnozielona część)
- 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- 800 ml bulionu warzywnego lub wody
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka listków lubczyku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- Do podania:
- śmietana 18%
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
Zupa krem z cukinii i zielonego groszku – jak zrobić?
-
1.
W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać pokrojonego pora i szczyptę cukru, zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda wraz ze skórką), natkę, lubczyk, tymianek, posiekany czosnek, bulion. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać groszek i gotować kilka minut. Zupę zblendować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
xxxx – dodatkowe informacje
Zupę krem z cukinii i zielonego groszku można podać także z groszkiem ptysiowym, grzankami itp, a śmietanę 18% zastąpić 30%.