Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów jest prawdziwą ucztą dla miłośników tych zielonych warzyw. Smakowity przepis, który wykorzystuje brokuły mrożone, jest idealny na zimne dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje od środka. Tą zupę cechuje nie tylko bogactwo smaku, ale także prosta i szybka realizacja. Jeśli szukasz inspiracji na zdrowe, domowe danie, zupa krem z brokułów mrożonych może okazać się strzałem w dziesiątkę. Zachwyci smakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przekonaj się o tym, próbując własnej wersji tego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka mrożonych brokułów
- 1 litr wody
- 2 kostki bulionowe drobiowe
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany 18%
- sok z połówki cytryny
- 1 czubata łyżka mąki
- sól
- pieprz
- przyprawy: imbir, bazylia
Zupa krem z brokułów – jak zrobić?
- Do 1 litra wody wrzucić 2 kostki bulionowe. Zagotować. Dodać brokuły i gotować je do miękkości (10-15 min.). Zestawić z ognia, zmiksować brokuły blenderem. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Następnie zaciągnąć zupę żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. (Nie gotować!)
- Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą imbiru,suszoną bazylią i sokiem z cytryny.
xxxx – dodatkowe informacje
Do zupy krem z brokułów warto podać chrupiące grzanki.