Zupa krem z białej fasoli
Odkryj prawdziwy komfort za pomocą klasycznego przepisu na zupę krem z białej fasoli stricte z kuchni domowej. Ten gęsty, kremowy i niesamowicie sycący posiłek to mnóstwo smaków i ciepła zamknięte w jednym garnku. Krem fasolowy to jedyne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na eleganckie przyjęcie. Dzięki swojemu bogactwu białka, ta zupa fasolowa krem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Przygotowywana na bazie białej fasoli, jest jednym z najsmaczniejszych, a zarazem najłatwiejszych do przygotowania zup-kremów. Przekonaj się sam – gotowanie nigdy nie było tak proste i przyjemne!
admin
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 1 cebula
- 1/2 małego pora
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Zupa krem z białej fasoli – jak zrobić?
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. Z zupy wyjąć liście laurowe i zmiksować ją na gładki krem. Dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze i udekorować zieloną pietruszką.
Zupa fasolowa krem.
Zupa krem z białej fasoli – dodatkowe informacje
Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać trochę wody lub mleka.