Zupa krem porowo – serowa
Zapraszamy do odkrycia smaku wyjątkowej zupy krem, która łączy w sobie soczystość porów i kremowość sera. Ta delikatna combonacja doskonale wpasowuje się w mroźne dni, kiedy to potrzebujemy czegoś, co od razu nas rozgrzeje. Krem porowo-serowy to propozycja dla osób ceniących sobie klasyczne połączenia w nowoczesnym wydaniu. Zarówno smak, jak i konsystencja zupy zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. To danie jest nie tylko satysfakcjonujące i rozpieszczające podniebienie, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych, które dostarcza nam por. Właśnie z tą zupą krem, zimą można poczuć odrobinę lata na talerzu.
admin
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- około 400 g pora
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki oleju
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g sera topionego śmietankowego
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- grzanki
- 1/2 pęczka szczypiorku
Zupa krem porowo – serowa – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki.
- Por obrać i pokroić w kawałki.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
- Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
- Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować około 15-20 minut.
- Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy, mieszając.
- Dołożyć serek topiony i rozpuścić.
- Gdy serek się rozpuści, wyjąć liście laurowe.
- Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zabielić śmietaną 30%.
Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.
Porady – dodatkowe informacje
Zupę krem porowo-serową możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem z awokado
Następny przepis: Zupa krem pietruszkowo - kokosowa