Zupa krem porowo - serowa

Zupa krem porowo – serowa

Zapraszamy do odkrycia smaku wyjątkowej zupy krem, która łączy w sobie soczystość porów i kremowość sera. Ta delikatna combonacja doskonale wpasowuje się w mroźne dni, kiedy to potrzebujemy czegoś, co od razu nas rozgrzeje. Krem porowo-serowy to propozycja dla osób ceniących sobie klasyczne połączenia w nowoczesnym wydaniu. Zarówno smak, jak i konsystencja zupy zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. To danie jest nie tylko satysfakcjonujące i rozpieszczające podniebienie, ale również zdrowe i pełne wartości odżywczych, które dostarcza nam por. Właśnie z tą zupą krem, zimą można poczuć odrobinę lata na talerzu.

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • około 400 g pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera topionego śmietankowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • grzanki
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Zupa krem porowo – serowa – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki.
  2. Por obrać i pokroić w kawałki.
  3. Czosnek obrać i posiekać.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
  5. Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
  6. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować około 15-20 minut.
  7. Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy, mieszając.
  8. Dołożyć serek topiony i rozpuścić.
  9. Gdy serek się rozpuści, wyjąć liście laurowe.
  10. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
  11. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Zabielić śmietaną 30%.

Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.

Porady – dodatkowe informacje

Zupę krem porowo-serową możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa krem z awokado
Następny przepis: Zupa krem pietruszkowo - kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode