Zupa krem pietruszkowo – kokosowa
Zupa krem pietruszkowo-kokosowa to komfortowe danie, które wprowadza egzotyczny twist do tradycyjnej zupy krem. Kombinacja delikatnej pietruszki z kokosem przeniesie Waszych gości prosto do tropikalnej Azji i przekona, że zupy krem to nie tylko klasyczna zupa brokułowa czy pomidorowa. To danie, które nie tylko jest zdrowe i sycące, ale również niezwykle kremowe i delikatne. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem egzotycznych smaków, czy po prostu szukasz nowego pomysłu na pyszną zupę, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Wprowadź nutę egzotyki do swojego kulinarnego repertuaru.
admin
Składniki:
- 300 g korzenia pietruszki (po obraniu)
- 200 g mleczka kokosowego
- 250 ml mleka
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Zupa krem pietruszkowo – kokosowa – jak zrobić?
-
1.
Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało. Później wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.
*
Krem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca. Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy. Życzę smacznego! 🙂
Pietruszkowo – kokosowa – dodatkowe informacje
Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką. W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem porowo - serowa
Następny przepis: Zupa krem grzybowy