Zupa krem grzybowy
Zupa krem grzybowy to prawdziwa uczta dla koneserów grzybów. Ten gęsty, aksamitny krem o głębokim, leśnym aromacie jest świetny na każdą porę roku, niezależnie od tego, czy chcesz się schować przed zimowym chłodem, czy chcesz zjeść coś satysfakcjonującego, ale nie za ciężkiego podczas ciepłych miesięcy. Stworzony z pełnych smaku grzybów, śmietanki i przypraw, krem grzybowy jest jedną z tych zup, które z pewnością zadowolą Twoje kubki smakowe. Jest to przepis na krem grzybowy, który nie tylko jest prosty, ale naprawdę daje efekt „wow”. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tą pyszną zupą kremową!
admin
Składniki:
- 500 g grzybów podgrzybków
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek śmietanki słodkiej
- groszek ptysiowy
Zupa krem grzybowy – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
- Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby.
- Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki.
- Zmiksować zupę na gładki krem.
- Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem grzybowy – dodatkowe informacje
Zupę krem grzybowy można zrobić z grzybów mrożonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa krem marchewkowo ziemniaczana
Następny przepis: ZUPA KREM CEBULOWA Z SERAMI