Zupa krem brokułowa

Zupa krem brokułowa

Przedstawiamy przepis na pyszną, kremową zupę brokułową, idealną na zimowe wspólne posiłki. Ta znakomita zupa krem z brokułów z ziemniakami to połączenie intensywnego smaku brokułów z delikatnością ziemniaków, które dodają jej aksamitnej konsystencji. Jest też doskonałym sposobem na spożytkowanie brokułów, które są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Wykonany wg naszego przepisu krem brokułowy potrafi zaskoczyć swoim smakiem zarówno dorosłych, jak i dzieci. Zapraszamy do wypróbowania tego prostej i smakowitej propozycji na zdrowy, ciepły posiłek.

Składniki:

  • Około 0,5 kg brokułu (może być mrożony)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 małe ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Około 1 litr bulionu z drobiu
  • 100g śmietany
  • 100g serka topionego śmietankowego
  • sól, biały pieprz
  • groszek ptysiowy

Kremowa zupa brokułowa – jak zrobić?

  1. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy i szklimy na roztopionym maśle.
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Następnie kroimy brokuły na drobno i także dodajemy do garnka.
  2. Dodajemy też zeszkloną cebulkę i czosnek, gotujemy około 20min, aż ziemniaki i brokuły będą miękkie.
  3. Wtedy wrzucamy do zupy serek topiony, gotujemy aż się całkowicie rozpuści. Pieprzymy i solimy do smaku.
  4. Ściągamy zupę z ognia, a gdy nieco ostygnie, miksujemy ja dokładnie.
    Na koniec podgrzewamy krem jeszcze raz, dodajemy śmietany, mieszamy i podajemy z groszkiem ptysiowym.

PORADY – DODATKOWE INFORMACJE

Kremowa zupa brokułowa jest doskonałą propozycją na jesienne i zimowe dni. Możemy ją podać z grzankami lub posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Zupa jest również pyszna z odrobiną parmezanu. Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem, może go nie dodawać. To samo dotyczy ziemniaków – jeśli zależy nam na tym, żeby krem był lekki i mniej sycący, można ich nie dodawać. Oto przepis na krem brokułowy z ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA KREM CEBULOWA Z SERAMI
Następny przepis: Zupa klopsowa zabielana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode