Zupa klopsowa zabielana

Zupa klopsowa zabielana

Zupa klopsowa zabielana to pyszny i kremowy wybór dla miłośników mięsnych zup. Do przygotowania tej aromatycznej potrawy potrzebujesz kilku składników, które na pewno znajdują się w Twojej spiżarni. Gwiazdą tego przepisu są klopsiki, które nadadzą zupie wyjątkowej tekstury i smaku. Zabielanie zupy nadaje jej kremowej konsystencji, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycąca i przyjemna dla podniebienia. Ten rodzaj zupy to doskonały pomysł na obiad, a jej przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Skosztuj zupy klopsowej zabielanej i odkryj nowe smaki w swojej kuchni.

Składniki:

  • Zupa:
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • mały por
  • cebula opcjonalnie
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • pół szkl. śmietany +-
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
  • opcjonalnie kostka rosołowa
  • zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki
  • Klopsiki:
  • ok. 1 kg mielonego wieprzowego
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • bułka tarta

Zupa klopsowa zabielana – jak zrobić?

  1. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.
  2. Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar (w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.
  3. W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając. Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem (ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku) i dodać jeszcze łyżkę majeranku. Zupa jest najlepsza, gdy postoi 2, 3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna. Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.
  4. Smacznego.

Porady – Zupa klopsowa zabielana – dodatkowe informacje

Ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa klopsikowa
Następny przepis: Zupa klops gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode