Zupa klopsowa zabielana
Zupa klopsowa zabielana to pyszny i kremowy wybór dla miłośników mięsnych zup. Do przygotowania tej aromatycznej potrawy potrzebujesz kilku składników, które na pewno znajdują się w Twojej spiżarni. Gwiazdą tego przepisu są klopsiki, które nadadzą zupie wyjątkowej tekstury i smaku. Zabielanie zupy nadaje jej kremowej konsystencji, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej sycąca i przyjemna dla podniebienia. Ten rodzaj zupy to doskonały pomysł na obiad, a jej przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Skosztuj zupy klopsowej zabielanej i odkryj nowe smaki w swojej kuchni.
admin
Składniki:
- Zupa:
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- mały por
- cebula opcjonalnie
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- pół szkl. śmietany +-
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki octu spirytusowego lub sok z ogórków kiszonych, kapusty kiszonej, zakwas do żurku
- opcjonalnie kostka rosołowa
- zieleninka do posypania zupy, koperek lub natka pietruszki
- Klopsiki:
- ok. 1 kg mielonego wieprzowego
- sól ziołowa do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- ulubiona przyprawa do mielonego
- 1 jajko L
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- bułka tarta
Zupa klopsowa zabielana – jak zrobić?
- Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i wrzucić włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe, opaloną cebulę i zagotować.
- Do miski wrzucić mięso mielone, wbić jajko i dodać przyprawy, śmietanę i bułkę tartą, całość wyrobić ręką. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować w dłoniach zgrabne klopsiki, wrzucać je na gotujący się wywar (w tym momencie możesz też dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, jeśli lubisz dania jednogarnkowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 – 20 min.
- W śmietanie rozrobić łyżkę mąki- do śmietany dodać chochle zupy, następnie wlewać cienkim strumieniem do garnka, cały czas mieszając. Na koniec doprawić solą, cukrem oraz octem (ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku) i dodać jeszcze łyżkę majeranku. Zupa jest najlepsza, gdy postoi 2, 3 godz. a na drugi dzień to już w ogóle… pyszna. Zupy u mnie w domu gotuje zawsze na 2 dni.
- Smacznego.
Porady – Zupa klopsowa zabielana – dodatkowe informacje
Ocet można zastąpić sokiem z ogórków, kapusty kiszonej lub zakwasem do żurku