Zupa klopsikowa

Zupa klopsikowa

Zupa klopsikowa to tradycyjne danie, którego smak z pewnością urzeka zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wyrazisty, aromatyczny bulion, w którym pływają małe, mięsne klopsiki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty i szybki przepis na tę pyszną zupę sprawi, że będzie ona częstym gościem na naszych stołach. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne, a dzięki temu, że jest lekkie i nie obciążą trawienia, idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Poniżej znajdziecie prosty przepis na zupę klopsikową.

Składniki:

  • Klopsiki:
  • 40 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • Zupa:
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • por
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól, pieprz

Zupa klopsikowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, po czym przełożyć do naczynia z mięsem mielonym.
  2. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać.
  3. Z gotowej masy formować klopsiki.
  4. Gotowe klopsiki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Gotować ok. 20 minut.
  6. Por i marchew pokroić w półplasterki, a seler i pietruszkę w drobną kostkę.
  7. Dodać do zupy i gotować kolejne 20 minut.
  8. Gdy warzywa są już miękkie, sporządzić zasmażkę z mąki i dodać do zupy.
  9. Do zupy należy ugotować w osobnym garnku ziemniaki.

Słowa kluczowe: zupa klopsikowa przepis

Zupa klopsikowa – dodatkowe informacje

Na talerzu ziemniaki można sobie lekko rozgnieść, posypać łyżeczką cukru, polać łyżką śmietany i dodać troszkę octu, po czym nalewać zupę. Oczywiście można też spożywać w naturalnej wersji, kto jak woli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZUPA KREM CEBULOWA Z SERAMI
Następny przepis: Zupa klopsowa zabielana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode