Zupa klopsikowa
Zupa klopsikowa to tradycyjne danie, którego smak z pewnością urzeka zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wyrazisty, aromatyczny bulion, w którym pływają małe, mięsne klopsiki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty i szybki przepis na tę pyszną zupę sprawi, że będzie ona częstym gościem na naszych stołach. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne, a dzięki temu, że jest lekkie i nie obciążą trawienia, idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Poniżej znajdziecie prosty przepis na zupę klopsikową.
admin
Składniki:
- Klopsiki:
- 40 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- Zupa:
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- por
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól, pieprz
Zupa klopsikowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, po czym przełożyć do naczynia z mięsem mielonym.
- Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Z gotowej masy formować klopsiki.
- Gotowe klopsiki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotować ok. 20 minut.
- Por i marchew pokroić w półplasterki, a seler i pietruszkę w drobną kostkę.
- Dodać do zupy i gotować kolejne 20 minut.
- Gdy warzywa są już miękkie, sporządzić zasmażkę z mąki i dodać do zupy.
- Do zupy należy ugotować w osobnym garnku ziemniaki.
Słowa kluczowe: zupa klopsikowa przepis
Zupa klopsikowa – dodatkowe informacje
Na talerzu ziemniaki można sobie lekko rozgnieść, posypać łyżeczką cukru, polać łyżką śmietany i dodać troszkę octu, po czym nalewać zupę. Oczywiście można też spożywać w naturalnej wersji, kto jak woli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZUPA KREM CEBULOWA Z SERAMI
Następny przepis: Zupa klopsowa zabielana