Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach

Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach

Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach jest idealnym daniem na chłodniejsze dni. Posiada wyrazisty, domowy smak, którego sekret tkwi w starannie dobranych składnikach. Kluczowym elementem jest kalafior, który dodaje zupie niepowtarzalnej kremowości. Żeberka zapewniają solidną bazę mięsną i głęboki aromat, a świeży koperek nadaje daniu lekkości i orzeźwiającego posmaku. To połączenie smaków sprawia, że zupa kalafiorowa na żeberkach jest nie tylko pyszna, ale i sycąca. Idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na większe spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 800g świeżych żeberek
  • 5 młodych ziemniaków
  • 1 pietruszka w całości
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę
  • pęczek koperku posiekany
  • 250 ml śmietany UHT 18%
  • sól, pieprz do smaku

Zupa kalafiorowa na żeberkach – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka pokroić na mniejsze części, wzdłuż kości, wrzucić do garnka z zimną osoloną wodą, gotować pod przykryciem aż będą na wpół miękkie, wtedy wrzucić pokrojone warzywa, poszatkowaną kapustę i podzielony na małe różyczki kalafior, dodać sól, gotować ok 20 minut. Na koniec wrzucić koperek i zaprawić śmietaną.

Słowa kluczowe: zupa kalafiorowa na żeberkach, zupa kalafiorowa na żeberkach

Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach – dodatkowe informacje

Można troszkę zagęścić ja łyżka kaszy manny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.
Następny przepis: Zupa kalafiorowa na żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode