Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach
Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach jest idealnym daniem na chłodniejsze dni. Posiada wyrazisty, domowy smak, którego sekret tkwi w starannie dobranych składnikach. Kluczowym elementem jest kalafior, który dodaje zupie niepowtarzalnej kremowości. Żeberka zapewniają solidną bazę mięsną i głęboki aromat, a świeży koperek nadaje daniu lekkości i orzeźwiającego posmaku. To połączenie smaków sprawia, że zupa kalafiorowa na żeberkach jest nie tylko pyszna, ale i sycąca. Idealna zarówno na rodzinny obiad, jak i na większe spotkanie ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1/2 główki młodej kapusty
- 800g świeżych żeberek
- 5 młodych ziemniaków
- 1 pietruszka w całości
- 3 marchewki pokrojone w kostkę
- pęczek koperku posiekany
- 250 ml śmietany UHT 18%
- sól, pieprz do smaku
Zupa kalafiorowa na żeberkach – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Żeberka pokroić na mniejsze części, wzdłuż kości, wrzucić do garnka z zimną osoloną wodą, gotować pod przykryciem aż będą na wpół miękkie, wtedy wrzucić pokrojone warzywa, poszatkowaną kapustę i podzielony na małe różyczki kalafior, dodać sól, gotować ok 20 minut. Na koniec wrzucić koperek i zaprawić śmietaną.
Słowa kluczowe: zupa kalafiorowa na żeberkach, zupa kalafiorowa na żeberkach
Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach – dodatkowe informacje
Można troszkę zagęścić ja łyżka kaszy manny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.
Następny przepis: Zupa kalafiorowa na żeberkach