Zupa kalafiorowa na żeberkach

Zupa kalafiorowa na żeberkach

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni pełnej smaku i aromatów, to z pewnością cechuje Cię również zamiłowanie do przepisów, które łączą w sobie prostotę wykonania z oryginalnością składników. Zupa kalafiorowa na żeberkach to idealny sposób na przełamanie rutyny kulinarnych doznań. Wykorzystanie żeber jako bazy zupy to genialny pomysł, który dodaje potrawie niesamowitej głębi smaku. Kalafior, często niesłusznie pomijany w polskiej kuchni, w tej roli prezentuje się naprawdę doskonale. Zupa kalafiorowa na żeberkach to sycący, a jednocześnie delikatny posiłek, który rozgrzewa i wprowadza domowy nastrój.

Składniki:

  • 4-5 żeberek wieprzowych
  • 1 mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki grubo pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g gęstej śmietany 18%

Zupa kalafiorowa na żeberkach – jak zrobić?

  1. Żeberka wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Kalafiora płuczemy i dzielimy na małe kawałki, ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy do czasu, aż będą miękkie.
  3. W trakcie gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i szczypior.
  4. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i z kilkoma łyżkami wywaru, następnie wlewamy do zupy i zagotowujemy.

Smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Zupa kalafiorowa na żeberkach

Podawać z pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowa po belwedersku
Następny przepis: Zupa jarzynowa z zasmażką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode