Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.
Zupa kalafiorowo-pieczarkowa to wykwintna interpretacja tradycyjnej zupy. Jest to sposób na zdrowy, rozgrzewający posiłek, który dostarcza obfitości smaku i aromatów. Połączenie kalafiora i pieczarek tworzy harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Jest to doskonała opcja nie tylko dla osób na diecie warzywnej, ale posmakowałby nawet najbardziej wymagającym miłośnikom kuchni. Wykorzystanie kalafiora i pieczarek w jednym daniu, daje nam pełne spektrum smaków i tekstur, które doskonale komponują się z każdym innym składnikiem. Od teraz zupa kalafiorowo-pieczarkowa może stać się jednym z Twoich ulubionych dań zimowych.
admin
Składniki:
- 2 udko drobiowe (ewentualnie kostka bulionowa)
- 1 mały kalafior
- 20 dag pieczarek
- 1 mała marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- szczypta suszonych ziół bazylii
- majeranek
- do zabielenia:
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
Zupa kalafiorowo-pieczarkowa – jak zrobić?
- Udka oczyscic i wrzucić do garnka z wodą i chwile gotować. Po kwadransie do wywaru z mięsem dodać pokrojone w kostke ziemniaki, i starta ma tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotować na małym ogniu. Nastepnie dodać oczyszczone i opłukane rózyczki kalafiora a takze oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki. Gotowac na małym ogniu do miękkosci. Na koniec dodać takze troche koperku, posiekana natke pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać tez roztarty w dłoniach majeranek.
- Jogurt albo smietanke wymieszać z mąką i wlac do zupy. Całość ponownie zagotować. Smacznego. 🙂
Słowa kluczowe: zupa pieczarkowo kalafiorowa, zupa kalafiorowa z pieczarkami, jak zrobic zupe kalafiorowa
porady – dodatkowe informacje
zupę szybciej można zrobić na kostce bulionowej. Zamiast jogurtu do zabielenia zupy można użyć śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym
Następny przepis: Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach