Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa to wykwintna interpretacja tradycyjnej zupy. Jest to sposób na zdrowy, rozgrzewający posiłek, który dostarcza obfitości smaku i aromatów. Połączenie kalafiora i pieczarek tworzy harmonię smaków, której trudno się oprzeć. Jest to doskonała opcja nie tylko dla osób na diecie warzywnej, ale posmakowałby nawet najbardziej wymagającym miłośnikom kuchni. Wykorzystanie kalafiora i pieczarek w jednym daniu, daje nam pełne spektrum smaków i tekstur, które doskonale komponują się z każdym innym składnikiem. Od teraz zupa kalafiorowo-pieczarkowa może stać się jednym z Twoich ulubionych dań zimowych.

Składniki:

  • 2 udko drobiowe (ewentualnie kostka bulionowa)
  • 1 mały kalafior
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • szczypta suszonych ziół bazylii
  • majeranek
  • do zabielenia:
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki

Zupa kalafiorowo-pieczarkowa – jak zrobić?

  1. Udka oczyscic i wrzucić do garnka z wodą i chwile gotować. Po kwadransie do wywaru z mięsem dodać pokrojone w kostke ziemniaki, i starta ma tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotować na małym ogniu. Nastepnie dodać oczyszczone i opłukane rózyczki kalafiora a takze oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki. Gotowac na małym ogniu do miękkosci. Na koniec dodać takze troche koperku, posiekana natke pietruszki. Doprawić do smaku. Dodać tez roztarty w dłoniach majeranek.
  2. Jogurt albo smietanke wymieszać z mąką i wlac do zupy. Całość ponownie zagotować. Smacznego. 🙂

Słowa kluczowe: zupa pieczarkowo kalafiorowa, zupa kalafiorowa z pieczarkami, jak zrobic zupe kalafiorowa

porady – dodatkowe informacje

zupę szybciej można zrobić na kostce bulionowej. Zamiast jogurtu do zabielenia zupy można użyć śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kalarepkowa z groszkiem ptysiowym
Następny przepis: Zupa kalafiorowa z koperkiem na żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode