Zupa kalafiorowa po belwedersku

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Zupa kalafiorowa po belwedersku to wykwintna potrawa, która pochodzi z tradycyjnej kuchni polskiej. Co ciekawe, w swojej nazwie nawiązuje do słynnej rezydencji w Warszawie, mieści bowiem element belwederski, który jest odniesieniem do wyrafinowanego smaku tej zupy. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kalafior, który nadaje potrawie wyjątkowej kremowej konsystencji, a także subtelne nuty smakowe. Swoje miejsce w przepisie znajduje tu także schab, dodający zupie mięsnej głębi oraz padający w gust nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Ta zupa to prawdziwa gratka dla milosników polskiej kuchni połączona z odrobiną innowacyjności. Właśnie dlatego Zupa kalafiorowa po belwedersku to danie, które zasługuje na uwagę.

Składniki:

  • 600g kalafiora
  • 200g pieczarek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • Masło do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Zupa kalafiorowa po belwedersku – jak zrobić?

  1. Kalafiora płuczemy, osuszamy i dzielimy na małe różyczki.
  2. Umieszczamy go w garnku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  3. W tym czasie umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy pieczarki na rumiano.
  4. Mleko zagotowujemy. Gdy kalafior będzie prawie miękki dodajemy do niego podsmażone pieczarki i wrzące mleko, chwilę gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą.
  5. Żółtka roztrzepujemy z natką pietruszki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby je zahartować. Żółtka wlewamy do zupy i mieszamy (zupy nie można już zagotować!). Po chwili zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zupę podajemy samą bądź z pieczywem. Smacznego 🙂

Zupa kalafiorowa po belwedersku – dodatkowe informacje

1) Zupę można również zmiksować na krem. Proponuję ją wówczas podać z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowo-pieczarkowa.
Następny przepis: Zupa kalafiorowa na żeberkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode