Zupa jarzynowa z zasmażką
Zupa jarzynowa z zasmażką to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań na przekór chłodnym, deszczowym dniam. Jest to klasyczne danie, które przypomina ciepło domowego ogniska. Wyróżnia się intensywnym, bogatym smakiem warzyw, który podkreślony jest przez wyrazistą zasmażkę. Ważnym punktem każdej zupy warzywnej jest odpowiednia zaprawka, która nadaje potrawie głębi smaku. Dlatego jej przygotowanie jest niezwykle istotne. Zasmażka do zupy jarzynowej to idealny sposób na zagęszczenie zupy i dodanie jej charakterystycznego, delikatnie słodkawego smaku. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, zasmażka jest prostym i szybkim dodatkiem, który naprawdę robi różnicę.
admin
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1 puszka groszku konserwowego (może być także mrożony)
- inne warzywa jeśli są (np. kalafior, por, seler, itp)
- ok. 1,5 do 2 l bulionu (może być z kostki)
- olej
- natka pietruszki
- koperek (świeży lub suszony)
- lubczyk
- liść laurowy
- sól, pieprz, maggi do smaku
- Zasmażka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Zupa jarzynowa z zasmażką – jak zrobić?
- 1. Cebulę pokroić i w garnku zrumienić na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Warzywa oczyścić, pokroić (marchew można zetrzeć na tarce o grubych oczkach) dodać do bulionu i gotować do miękkości. Doprawić do smaku.
- 2. Zasmażka: Na małej patelni roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zasmażka się zezłoci, dolać do niej trochę zupy i przelać do garnka z zupą. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać posiekaną zieleninę.
Zupa jarzynowa z zasmażką – dodatkowe informacje
Do zupy można wykorzystać różne warzywa świeże, ale także można skorzystać z mrożonek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowa na żeberkach
Następny przepis: Zupa jogurtowa