Zupa jagodowa

Zupa jagodowa

Zupa jagodowa to prawdziwe smakowe ukojenie i doskonały wybór na letnie dni. Przyrządzana jest z najdoskonalszych, soczystych i pełnych aromatu jagód, które są skarbem sezonu letniego. Tradycyjnie podawana z kluskami czy makaronem, zupa ta pachnie wręcz leniwym, słońcem naszpikowanym dniem. Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, a dodatek cukru doskonale podkreśla smak owoców. Nadaje się znakomicie zarówno na rozpoczęcie posiłku, jak i na jego słodziutkie zakończenie. Wypróbuj zupę jagodową i ciesz się smakiem lata niezależnie od pory roku!

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 30 dag jagód
  • cukier i cynamon do smaku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • makaron – ilość wg uznania

Zupa jagodowa – jak zrobić?

  1. Jagody gotujemy w wodzie jak na kompot, dobrze słodzimy wg uznania i doprawiamy trochę cynamonem. Zabielamy słodką śmietaną i zagotowujemy. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Nakładamy na talerz ugotowany makaron – ilość wg uznania i nalewamy gorącą zupę.

Porady – dodatkowe informacje

Jak w przepisie powyżej można zupę taką zrobić ze świeżych jagód, oczywiści ilość jagód jak i wody jest wg uznania, w zależności jak intensywna ma być zupa i ile ma jej być. Można taką zupę zrobić z mrożonych jagód jak też z jagód ze słoika. Ja latem jak mam więcej jagód to zasypuje je cukrem i jak lekko puszczą sok to wekuje w słoiki na zimę wtedy przynoszę z piwnicy słok takich jagód i go rozrabiam z wodą i zagotowuję i do tego makaron i gotowa zupa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa Jagodzianka z makaronem
Następny przepis: Zupa jabłkowa z łabędziami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode