Zupa jabłkowa z łabędziami

Zupa jabłkowa z łabędziami

Zupa jabłkowa z łabędziami to wyjątkowy przepis, który z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. To połączenie słodkiej, aromatycznej zupy jabłkowej z delikatnymi, domowymi kluseczkami w kształcie łabędzi. Wyrazisty smak jabłek doskonale komponuje się z miękkimi, puszystymi kluskami, które są nie tylko smakowitym dodatkiem, ale i oryginalnym elementem dekoracyjnym. Ten przepis jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni, kiedy zupa ciepła zupa jabłkowa może stać się prawdziwym antidotum na zimno. Choć wymaga nieco więcej zaangażowania, efekt końcowy na pewno warty jest poświęconego czasu. To doskonały sposób na wprowadzenie odrobiny luksusu do codziennego menu.

Składniki:

  • 2 średnie jabłka
  • 700ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • trochę startej skórki ze świeżej cytryny
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Zupa jabłkowa z „łabędziami” – jak zrobić?

  1. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Sok jabłkowy, półplasterki jabłek, rodzynki oraz 1 łyżkę cukru i skórkę od cytryny zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody wlać do garnka i jeszcze raz zagotować. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę dodać sok z cytryny i jeszcze trochę ubijać. Łyzeczką formować kluseczki i kłaść na gorącą zupę, już bez gotowania.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast soku jabłkowego, można użyć jabłek, które po ugotowaniu miksujemy na gładką masę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa jagodowa
Następny przepis: Zupa gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode