Zupa gyros

Zupa gyros

Zupa gyros to doskonały wybór dla miłośników greckiej kuchni, który rozgrzewa i orzeźwia jednocześnie. W tym przepisie, inspiracji do jego stworzenia dostarczył Robert Makłowicz, znany z miłości do smakowitej i różnorodnej kuchni. Ta makłowicza zupa gyros jest pełna pięknej gamy smaków – od pikantnego mięsa, przez słodką cebulę, po świeży smak pomidorów. Nieocenione w niej są również zioła, takie jak oregano i bazylia, które dodają potrawie charakterystycznej, greckiej nuty. Przygotowanie tej zupy, mimo iż wymaga trochę czasu, jest łatwe i przyjemne. Idealna na rodzinne spotkanie czy kolację ze znajomymi.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 butelki sosu chili
  • 1/2 butelki sosu cygańskiego
  • 1/2 litra śmietany 30-procentowej
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • oliwa do smażenia

Zupa gyros – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  2. Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
  3. Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka. Dodajemy osączoną kukurydzę, sos chili, cygański i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
  4. Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.

Zupa gyros – dodatkowe informacje

Do zupy gyros można również dodać kilka plasterków kiełbasy, np. podwędzanej. Zupę gyros można także doprawić do smaku dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa z zacierkami
Następny przepis: Zupa gulaszowa z serc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode