Zupa jagodowa
Zupa jagodowa to prawdziwe smakowe ukojenie i doskonały wybór na letnie dni. Przyrządzana jest z najdoskonalszych, soczystych i pełnych aromatu jagód, które są skarbem sezonu letniego. Tradycyjnie podawana z kluskami czy makaronem, zupa ta pachnie wręcz leniwym, słońcem naszpikowanym dniem. Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce, a dodatek cukru doskonale podkreśla smak owoców. Nadaje się znakomicie zarówno na rozpoczęcie posiłku, jak i na jego słodziutkie zakończenie. Wypróbuj zupę jagodową i ciesz się smakiem lata niezależnie od pory roku!
admin
Składniki:
- 1 litr wody
- 30 dag jagód
- cukier i cynamon do smaku
- 3 łyżki gęstej śmietany
- makaron – ilość wg uznania
Zupa jagodowa – jak zrobić?
-
Jagody gotujemy w wodzie jak na kompot, dobrze słodzimy wg uznania i doprawiamy trochę cynamonem. Zabielamy słodką śmietaną i zagotowujemy. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Nakładamy na talerz ugotowany makaron – ilość wg uznania i nalewamy gorącą zupę.
Porady – dodatkowe informacje
Jak w przepisie powyżej można zupę taką zrobić ze świeżych jagód, oczywiści ilość jagód jak i wody jest wg uznania, w zależności jak intensywna ma być zupa i ile ma jej być. Można taką zupę zrobić z mrożonych jagód jak też z jagód ze słoika. Ja latem jak mam więcej jagód to zasypuje je cukrem i jak lekko puszczą sok to wekuje w słoiki na zimę wtedy przynoszę z piwnicy słok takich jagód i go rozrabiam z wodą i zagotowuję i do tego makaron i gotowa zupa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa Jagodzianka z makaronem
Następny przepis: Zupa jabłkowa z łabędziami