Zupa gyros
Zupa gyros to doskonały wybór dla miłośników greckiej kuchni, który rozgrzewa i orzeźwia jednocześnie. W tym przepisie, inspiracji do jego stworzenia dostarczył Robert Makłowicz, znany z miłości do smakowitej i różnorodnej kuchni. Ta makłowicza zupa gyros jest pełna pięknej gamy smaków – od pikantnego mięsa, przez słodką cebulę, po świeży smak pomidorów. Nieocenione w niej są również zioła, takie jak oregano i bazylia, które dodają potrawie charakterystycznej, greckiej nuty. Przygotowanie tej zupy, mimo iż wymaga trochę czasu, jest łatwe i przyjemne. Idealna na rodzinne spotkanie czy kolację ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 butelki sosu chili
- 1/2 butelki sosu cygańskiego
- 1/2 litra śmietany 30-procentowej
- 1 opakowanie zupy cebulowej
- oliwa do smażenia
Zupa gyros – jak zrobić?
- Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę również i razem smażymy na rozgrzanej oliwie, aż mięso będzie miękkie. Wsypujemy przyprawę do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- Papryki myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.
- Miękkie mięso i paprykę przekładamy do garnka. Dodajemy osączoną kukurydzę, sos chili, cygański i śmietanę. Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
- Zupę cebulową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy do garnka z zupą mięsną, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut.
Zupa gyros – dodatkowe informacje
Do zupy gyros można również dodać kilka plasterków kiełbasy, np. podwędzanej. Zupę gyros można także doprawić do smaku dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa z zacierkami
Następny przepis: Zupa gulaszowa z serc