Zupa gulaszowa z zacierkami
Zupa gulaszowa z zacierkami to inspirująca propozycja na sycący i pachnący aromatem przypraw obiad. To danie, które kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią i które dostarcza mnóstwo ciepła w chłodne, zimowe dni. Teraz dzięki naszemu przepisowi, każdy może poczuć ten wyjątkowy smak. Kombinacja pikantnego gulaszu z delikatnymi zacierkami, smakowała naszym przodkom, smakuje nam i na pewno będzie smakować przyszłym pokoleniom. To danie to symfonia smaków, która zaspokaja nawet najbardziej wybredne podniebienia.
admin
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 3-4 litry bulionu wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 czerwone papryki
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki smalcu
- Zacierki:
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- mąka do posypania zacierek
Zupa gulaszowa z zacierkami – jak zrobić?
- 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy, aż będzie rumiane.
- Przekładamy smażone składniki do garnka, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
- Zagniatamy z mąki i jajka twarde ciasto. Odkrawamy palcami małe kawałki tworzące zacierki, układamy na talerzu posypanym mąką.
- Marchewkę, pietruszkę obieramy, a paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym i pastą gulaszową. Gotujemy przez 5 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy razem z zacierkami do zupy i gotujemy, aż będą miękkie.
- Na patelni roztapiamy pozostały smalec, dodajemy obydwie papryki i smażymy, aż papryka będzie miała ciemny kolor. Uważamy, żeby się nie przypaliła. Następnie dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku.
Porady – dodatkowe informacje
Mięso wieprzowe może być alternatywą dla mięsa wołowego w zupie gulaszowej z zacierkami.