Zupa gulaszowa z zacierkami

Zupa gulaszowa z zacierkami

Zupa gulaszowa z zacierkami to inspirująca propozycja na sycący i pachnący aromatem przypraw obiad. To danie, które kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią i które dostarcza mnóstwo ciepła w chłodne, zimowe dni. Teraz dzięki naszemu przepisowi, każdy może poczuć ten wyjątkowy smak. Kombinacja pikantnego gulaszu z delikatnymi zacierkami, smakowała naszym przodkom, smakuje nam i na pewno będzie smakować przyszłym pokoleniom. To danie to symfonia smaków, która zaspokaja nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 3-4 litry bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka ostrej pasty gulaszowej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 czerwone papryki
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • Zacierki:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • mąka do posypania zacierek

Zupa gulaszowa z zacierkami – jak zrobić?

  1. 1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na łyżce smalcu. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy, aż będzie rumiane.
  2. Przekładamy smażone składniki do garnka, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  3. Zagniatamy z mąki i jajka twarde ciasto. Odkrawamy palcami małe kawałki tworzące zacierki, układamy na talerzu posypanym mąką.
  4. Marchewkę, pietruszkę obieramy, a paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy razem z koncentratem pomidorowym i pastą gulaszową. Gotujemy przez 5 minut.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy razem z zacierkami do zupy i gotujemy, aż będą miękkie.
  6. Na patelni roztapiamy pozostały smalec, dodajemy obydwie papryki i smażymy, aż papryka będzie miała ciemny kolor. Uważamy, żeby się nie przypaliła. Następnie dodajemy do zupy i doprawiamy do smaku.

Porady – dodatkowe informacje

Mięso wieprzowe może być alternatywą dla mięsa wołowego w zupie gulaszowej z zacierkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa jagodowa
Następny przepis: Zupa gyros

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode