Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką to wyjątkowy przepis, który łączy smaki typowe dla klasycznego gulaszu z lekkością i sycącość zupy. Znakomicie doprawione mięso wieprzowe smakuje wyśmienicie w połączeniu z cieciorką, która dodaje potrawie aksamitnej tekstury i jest doskonałym źródłem białka. Ta zupa jest wymarzonym daniem na zimowy wieczór – ciepła, aromatyczna i niezwykle sycąca. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale można ją też podać z chlebem lub ryżem. Ta zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką to fantastyczna alternatywa dla tradycyjnych zup mięsnych.

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego, na przykład szynka, łopatka lub karkówka (u mnie chuda karkówka)
  • 200 g cieciorki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula
  • 2,5 litra wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
  • 0,5 łyżeczki otartego majeranku
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól, sos sojowy do smaku
  • olej

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką – jak zrobić?

  1. 1.

    Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu (wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).

  2. 2.

    Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia.

    Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli.

    Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką – dodatkowe informacje

Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa ala meksykańska
Następny przepis: Zupa Gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode