Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką
Składniki:
- 70 dag mięsa wieprzowego, na przykład szynka, łopatka lub karkówka (u mnie chuda karkówka)
- 200 g cieciorki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- 0,5 łyżeczki otartego majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól, sos sojowy do smaku
- olej
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką – jak zrobić?
-
1.
Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu (wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
-
2.
Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia.
Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli.
Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką – dodatkowe informacje
Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa ala meksykańska
Następny przepis: Zupa Gulaszowa