Zupa gulaszowa ala meksykańska

Zupa gulaszowa ala meksykańska

Zupa gulaszowa ala meksykańska to wyjątkowy przepis, który przeniesie nasze kubki smakowe prosto na uczęszczane uliczki tętniącego życiem Meksyku. Ta aromatyczna i rozgrzewająca zupa zadowoli zarówno miłośników tradycyjnego gulaszu, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe kulinaria. Własnej interpretacji gulaszu meksykańscy kucharze dodali nuty ostrych przypraw dla bardziej intensywnego smaku. Zupa gulaszowa ala meksykańska to doskonałe połączenie okazałych kawałków mięsa, pikantnej papryki i innych typowych dla kuchni meksykańskiej składników. Bez wątpienia jest to danie, które zaskoczy na każdej kolacji.

Składniki:

  • 300 g surowej szynki
  • 2 łyżki oleju
  • mała cebula
  • puszka czerwonej fasoli 400 g
  • mała puszka kukurydzy
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego, może być też rosół

Zupa gulaszowa ala meksykańska – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rumiano na oleju. Zdejmujemy bez tłuszczu i przekładamy do wrzącej wody, gotujemy aż mięso zmięknie.

    Na pozostałym na patelni oleju szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy jest już gotowa posypujemy mąką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając.

    Dodajemy do garnka z zupą.
  2. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą, dodajemy do zupy.

    Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, dusimy na suchej patelni na rumiano i też dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko 5 minut, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami wg swoich upodobań.

Zupa gulaszowa ala meksykańska – dodatkowe informacje

Do zupy można jeszcze dodać kolorową paprykę pokrojoną w kostkę.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa z serc
Następny przepis: Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode