Zupa gulaszowa ala meksykańska
Zupa gulaszowa ala meksykańska to wyjątkowy przepis, który przeniesie nasze kubki smakowe prosto na uczęszczane uliczki tętniącego życiem Meksyku. Ta aromatyczna i rozgrzewająca zupa zadowoli zarówno miłośników tradycyjnego gulaszu, jak i tych, którzy lubią odkrywać nowe kulinaria. Własnej interpretacji gulaszu meksykańscy kucharze dodali nuty ostrych przypraw dla bardziej intensywnego smaku. Zupa gulaszowa ala meksykańska to doskonałe połączenie okazałych kawałków mięsa, pikantnej papryki i innych typowych dla kuchni meksykańskiej składników. Bez wątpienia jest to danie, które zaskoczy na każdej kolacji.
admin
Składniki:
- 300 g surowej szynki
- 2 łyżki oleju
- mała cebula
- puszka czerwonej fasoli 400 g
- mała puszka kukurydzy
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- 1,5 litra wody lub wywaru warzywnego, może być też rosół
Zupa gulaszowa ala meksykańska – jak zrobić?
- Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obsmażamy na rumiano na oleju. Zdejmujemy bez tłuszczu i przekładamy do wrzącej wody, gotujemy aż mięso zmięknie.
Na pozostałym na patelni oleju szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, gdy jest już gotowa posypujemy mąką i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając.
Dodajemy do garnka z zupą. - Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, fasolę przelewamy wodą, dodajemy do zupy.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, dusimy na suchej patelni na rumiano i też dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko 5 minut, doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami wg swoich upodobań.
Zupa gulaszowa ala meksykańska – dodatkowe informacje
Do zupy można jeszcze dodać kolorową paprykę pokrojoną w kostkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa z serc
Następny przepis: Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką