Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to aromatyczna i sycąca potrawa, idealna na chłodne, jesienne dni. Jej główne składniki to mięso, warzywa i przyprawy. Sekret smacznej zupy gulaszowej tkwi w odpowiednim połączeniu składników i odpowiednim zagęszczeniu, które dodaje jej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Element, na który warto zwrócić szczególnie dużą uwagę to sposób zagęszczania zupy gulaszowej, bowiem od niego w dużej mierze zależy końcowy, zadowalający efekt. Jeśli chcesz nauczyć się robić idealną zupę gulaszową, ten przepis jest dla Ciebie. Każdy element jest dokładnie opisany, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem.
admin
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 grube plastry szynki
- marchew
- cebula
- kawałek selera
- papryka
- 3 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy 3 duże łyżki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- kostka rosołowa
- czubata łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki imbiru
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia
- 3 łyżki śmietany 30 %
- olej
- drobny makaron
Zupa gulaszowa – jak zrobić?
-
1.
Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. W garnku nastawić wodę z kostką rosołową, dodać ziela i listek. Cebulę pokroić w grubszą kostkę i dodać do mięsa, chwilę podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować około 20-30 minut. Marchew, selera i paprykę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Wszystko gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Następnie dołożyć koncentrat i doprawić przyprawami do smaku. Na koniec zagęścić lekko zupę maką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i zabielić śmietaną. Podawać z drobnym makaronem.
Sposób przygotowania zupy gulaszowej został przedstawiony powyżej. Aby ją zagęścić, należy na końcu dodać odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą i zabielić śmietaną. Smacznego!
Zupa gulaszowa – dodatkowe informacje
Zupa drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa ala meksykańska
Następny przepis: Zupa Gulaszowa