Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to aromatyczna i sycąca potrawa, idealna na chłodne, jesienne dni. Jej główne składniki to mięso, warzywa i przyprawy. Sekret smacznej zupy gulaszowej tkwi w odpowiednim połączeniu składników i odpowiednim zagęszczeniu, które dodaje jej charakterystycznej, gęstej konsystencji. Element, na który warto zwrócić szczególnie dużą uwagę to sposób zagęszczania zupy gulaszowej, bowiem od niego w dużej mierze zależy końcowy, zadowalający efekt. Jeśli chcesz nauczyć się robić idealną zupę gulaszową, ten przepis jest dla Ciebie. Każdy element jest dokładnie opisany, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 grube plastry szynki
  • marchew
  • cebula
  • kawałek selera
  • papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy 3 duże łyżki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kostka rosołowa
  • czubata łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka przyprawy do pizzy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • olej
  • drobny makaron

Zupa gulaszowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Szynkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. W garnku nastawić wodę z kostką rosołową, dodać ziela i listek. Cebulę pokroić w grubszą kostkę i dodać do mięsa, chwilę podsmażyć. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Gotować około 20-30 minut. Marchew, selera i paprykę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Wszystko gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Następnie dołożyć koncentrat i doprawić przyprawami do smaku. Na koniec zagęścić lekko zupę maką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i zabielić śmietaną. Podawać z drobnym makaronem.

Sposób przygotowania zupy gulaszowej został przedstawiony powyżej. Aby ją zagęścić, należy na końcu dodać odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą i zabielić śmietaną. Smacznego!

Zupa gulaszowa – dodatkowe informacje

Zupa drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulaszowa ala meksykańska
Następny przepis: Zupa Gulaszowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode