Zupa grzybowa ze śmietaną

Zupa grzybowa ze śmietaną

Zupa grzybowa ze śmietaną to wykwintne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i uroczysty posiłek. Jej wyjątkowe smaki wynikają z połączenia aromatycznych, sezonowych grzybów z niewielką domieszką śmietany, która dodaje zupie lekkości oraz gładkości. To klasyka polskiej kuchni, która zadowoli podniebienia wszystkich miłośników grzybów. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Skomponowanie tych wszystkich składników razem, daje prawdziwą symfonię smaków, które z pewnością będą cieszyć Twoje podniebienie.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • selera
  • kilka ziemniaków
  • 500 g grzybów leśnych
  • sól grzybowa
  • pieprz ziołowy
  • kminek
  • szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
  • ziele, liść laurowy
  • świeża papryczka chili
  • natka pietruszki, szczypiorek

Zupa grzybowa ze śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.
    Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele liść laurowy, posiekaną papryczkę chili i gotujemy.
  2. 2.
    Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy grzyby. Dusimy pod przykryciem.
  3. 3.
    Następnie uduszone grzyby dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 20 minut.
  4. 4.
    Na koniec dolewamy śmietanę i posypujemy zieleniną.

Zupa grzybowa ze śmietaną – dodatkowe informacje

Przepis na sól grzybową:

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa gulasz z indyka
Następny przepis: Zupa grzybowa z serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode